Акупунктура при простатит

Акупунктура при простатит привлича вниманието като потенциална възможност за лечение на това често хронично и болезнено състояние. Простатитът, възпаление на простатната жлеза, може да причини редица симптоми, включително болка в таза, проблеми с уринирането и сексуална дисфункция. Традиционните лечения включват антибиотици, противовъзпалителни лекарства и промени в начина на живот, но някои страдащи търсят алтернативни терапии. В тази статия ще проучим как действа акупунктурата при простатит, изследвайки нейната ефикасност и ползи.

Разбиране на терапията акупунктура при простатит

Акупунктурата е древна китайска медицинска практика, която включва вмъкване на тънки игли в определени точки на тялото, за да се балансира потокът от енергия. При простатит тя има за цел да намали възпалението, да облекчи болката и да подобри уринарната функция. Това става чрез насочване на енергия към точки, свързани с простатата и пикочната система. Теорията зад акупунктурата е, че тя помага за възстановяване на естествения баланс на тялото и насърчава изцелението чрез стимулиране на нервната система и подобряване притока на кръв.

Как действа акупунктура при простатит?

Общите точки, използвани при лечението на простатит, са разположени в долната част на корема, гърба и перинеума. Смята се, че поставянето на игли в тези области стимулира нервните окончания, което води до освобождаване на невротрансмитери (сигнално вещество на нервната система) и ендорфини. Те помагат за намаляване на болката и възпалението. Освен това, акупунктурата може да подобри кръвообращението в областта на таза, помагайки на заздравителните процеси и намалявайки размера на простатната жлеза.

Проучвания разкриват ползите от акупунктура при простатит

Страдащите от хроничен простатит могат да изпитат облекчение при акупунктура. Заключението е на китайски учени. А резултатите от проведеното от тях изследване са публикувани в сп. Annals of Internal Medicine в броя от месец август 2021 г.

Проучването, продължило 8 седмици, е проведено сред 440 мъже с продължителен простатит на възраст от 18 до 50 години. Участниците са разделени на две групи. Тези от първата група получават 20 сеанса класическа акупунктура, а тези от втората – 20 сеанса, наподобяващи традиционната китайска процедура.

Сравнителният анализ на резултатите показва, че:

  • над 60% от пациентите, получили класическа акупунктура, чувстват подобрение на състоянието
  • едва 37% от доброволците с мнима акупунктура имат известно облекчение на дискомфорта и паренето при уриниране

Ползи и съображения за акупунктура при простатит

Акупунктурата при простатит предлага няколко потенциални ползи. Това е неинвазивна възможност за лечение с минимални странични ефекти в сравнение с фармацевтичните продукти. За тези, които търсят естествени или допълнителни терапии, тя може да бъде ценна част от холистичния подход за управление на простатит. Въпреки това е важно да се има предвид, че акупунктурата може да не работи за всички и нейната ефективност може да варира в зависимост от индивидуалните условия и уменията на практикуващия. Освен това намирането на квалифициран и опитен акупунктурист е от решаващо значение за осигуряване на безопасно и ефективно лечение. Пациентите трябва да обсъдят интереса си към този вид терапия със своя лекуващ лекар, за да я разгледат като част от цялостния план за лечение.

Природен продукт с доказана ефективност при простатит и уголемена простата

Специалистите по урология са категорични, че Простабор Форте / Prostabor® Forte е прекрасно допълнение към акупунктурата при простатит и при проблеми с простатата. Той е изцяло натурален продукт и съдържа високо количество стандартизиран екстракт от плодовете на Сао Палмето, за по-бързо действие и максимална ефективност. Редовната употреба съдейства за потискане на ензимните системи, водещи до дисбаланс в половите хормони и увеличаване на простатната жлеза. Успешно потиска разрастването на простатната тъкан, като повлиява отока и възпалението. По този начин елиминира неприятните симптоми при простатит. Продуктът е напълно безопасен. Има отлична поносимост и е подходящ за продължителен прием.

Може да се намери в аптеките в страната или да се поръча онлайн от електронен магазин МоМо – www.momo.bg.

borola