анатомия на простатата

Анатомия на простатата – всичко, което трябва да знаете за нея в едно кратко четиво. При мъжете, част от спермата, се произвежда в простатата (простатна жлеза). Функцията на простатата се контролира от хормона тестостерон, а заради самата анатомия на простатата и нейното разположение непосредствено до пикочния мехур, заболяванията, свързани с нея, са трудни за диагностициране. А, част от тях могат да включват възпаление на простатата, доброкачествена хиперплазия на простатата и рак на простатата, който, за щастие, не е толкова често срещан. При поява на симптоми като често уриниране и подобни, е необходима консултация с лекар.

Анатомия на простатата

Простатната жлеза е един от вътрешните полови органи на мъжа. Обикновено тя е с размерите на кестен и тежи около 20 грама при здравите представители на силния пол. Простатата се намира между пикочния мехур и тазовото дъно, което образува външния сфинктер на уретрата. А, кръвоносните и лимфните съдове на простатата са тясно свързани с тези на пикочния мехур и ректума.

Сигурно се питате как се открива простатата при изследване – всъщност, тя е леснодостъпна, тъй като е разположена под пикочния мехур, точно пред ректума. С ректално туширане се опипва лесно уголемена простата, като така могат да се открият и тумори, а също така – такъв вид преглед играе важна роля за ранно откриване на рак на простатата.

Освен цялостната анатомия на простатата, ще разгледаме и нейната функция, която е основно да участва в производството на сперма, да е отговорна за еякулацията и обмяната на хормони. Всъщност, основната задача на простата е да произвежда секрети, а дейността ѝ започва с идването на пубертета, когато простатата прераства във функционален орган под въздействието на мъжките полови хормони, т.нар. андрогени. Най-важният полов хормон при мъжете е тестостеронът, който се произвежда предимно в тестисите и се превръща от простата в неговата биологично най-активна форма, която се нарича дихидротестостерон.

Простатният секрет представлява около 20 до 30% от обема на спермата, и е отговорен за функционалността на спермата, т.е. за способността на мъжа да произвежда потомство, което няма нищо общо със способността му да осъществява полов акт.

Освен за анатомията на простатата, ще поговорим малко и за половите хормони – андрогени и естрогени

Андрогените са мъжки полови хормони, чийто основен представител е тестостеронът. Прицелните им клетки са разположени на много места в тялото, например в простатата и семенните мехурчета (образуват секрети и сперма), в кожата (отговорни са за растежа на брада), мускулите (насърчават структурата им), както и в мозъка. Също така, те са отговорни за либидото и регулиране на собствените кръвни нива. А, естрогените – те всъщност са женски полови хормони, образуващи се от андрогени с помощта на ензима ароматаза. При мъжете, те трябва да са в по-малки количества. Естрогените са от съществено значение за мъжете, например, за узряване на сперматозоидите.

И така, представихме ви анатомията на простатата накратко, а за по-подробна информация – може да следите нашия блог, в който ще ви предоставяме достоверни и интересни статии относно мъжкото здраве!

Не забравяйте – грижете се за простатата си и нека това бъде винаги на време!

Природен лек за здрава мъжка простата

Специалисти уролози в България препоръчват прием на Простабор Форте / Prostabor® Forte, който ще ви осигури здрава простата. Това е изцяло натурален продукт, който съдържа в себе си висококачествен и стандартизират екстракт от плодовете на Сао Палмето, който осигурява максимална ефективност. Продуктът допринася също така и за поддържане на нормалната функция на жлезата, но също и за пикочо-половата система, а както знаете – те са от изключителна важност за силния пол. Активната съставка на природния продукт е под формата на мастноразтворими течни капсули, което го прави по-предпочитан и лесен за усвояване от организма. Препоръчителната доза за прием е по 1 капсула дневно, след хранене.

Може да го откриете в аптечната мрежа в цялата страна, както и онлайн, в сайта на електронен магазин MoMo – www.momo.bg.

borola