упражнения за простатата

Доказано е, че редовните упражнения са от полза за физическото здраве по много начини, включително и за предотвратяване на проблеми с простатата. Според направено проучване се установява, че мъжете, които спортуват редовно са по-малко склонни да страдат от доброкачествена хиперплазия на простатата (ДПХ). Освен това са с 20% по-малко склони да получат еректилна дисфункция. Според д-р Марк Гарник, специалист по заболявания на простатата в медицински център в Бостън най-добре е мъжете да се стремят към точно определена рутина от тренировки.

Редовна физическа активност – също толкова добра, колкото упражненията за простатата

Отделянето на време за тренировки не е единственият начин за поддържане на здравословното състояние на простатата. Повече физическо движение като цяло в ежедневието също е благодат за нейното здраве. Едно скорошно изследване установява, че мъжете чиято работа е свързана с физически труд са по-малко склонни да развият ДПХ, отколкото мъжете с работа на бюро. Мъжете, които намират време за 5 или повече часа упражнения седмично, са с 30% до 50% по-малко склонни да развият ДХП. За разлика от тези, които спортуват по-малко от 2 часа седмично. Дори физическата активност с нисък до умерен интензитет, като редовното ходене с умерено темпо, носи големи ползи.

Включване на аеробни упражнения към рутината – подпомага здравословно простатата

Проучване на италиански изследователи разпределя на случаен принцип 231 мъже, страдащи от хроничен простатит към две тренировъчни програми за 18 седмици, три пъти седмично. Едната включва аеробни упражнения – бързо ходене, а другата анаеробни – повдигане на крака, коремни преси и стречинг. В края на изследването мъжете и в двете групи изпитват облекчение в симптомите, но тези в групата на аеробните упражнения изпитват по-малко дискомфорт и болка, намалено чувство за тревожност и депресия. Затова и включването на упражнения за 30 минути на ден като плуване, бързо ходене и лек джогинг са идеално средство за поддържане здравето на простатата.

Интервални тренировъчни упражнения в помощ на простатата

Мъжете, които имат повече коремни мазнини са с повишен риск от развиване на ДПХ и рак на простатата. Затова и здравословната диета и интервалните тренировки могат да се използват като превенция на тези състояния. Интервалните тренировъчни упражнения засилват метаболизма на тялото като го държат постоянно в състояние на изгаряне на мазнини. Когато човек извършва дейност, като бягане например за дълъг период от време, той свиква с движението и метаболизма спада. Когато се извършват кратки серии от различни упражнения, тялото няма време да привикне и скоростта на метаболизма стои в оптимален диапазон за изгаряне на мазнини.

Упражнения на Кегел за облекчаване симптомите при проблеми с простатата

Упражненията за тазовото дъно не са предназначени само за жени. Напротив те са изключително подходящи и в помощ при мъже, за контролиране на инконтиненцията и ерекцията. Освен това се практикуват за намаляване симптомите при доброкачествена хиперплазия на простатата и трениране на пикочния мехур. Кегел се изпълняват като първоначално се стягат мускулите на тазовото дъно и се задържа контракцията за около 5 секунди. След това се отпуска за същото време. Целта е постепенно да се увеличава времето на задържане на контракцията, за да се стегнат мускулите на тазовото дъно.

Като допълнение към посочените упражнения, на помощ идва и природен продукт за цялостна грижа на простатата

Специалистите уролози препоръчват приема на Простабор Форте / Prostabor® Forte за нормална простатна функция. Активната му съставка – стандартизиран екстракт от Сао Палмето е известна със своите ползи върху мъжкото здраве. Редовният прием на продукта:

  • Осигурява поддържане на нормална функция на простатата и пикочо-половата система
  • Оказва благоприятно влияние върху структурата на простатната тъкан и големината на простатата
  • Влияе благоприятно на сексуалната функция

Продуктът е напълно безопасен. Има отлична поносимост и е подходящ за продължителен прием. Може да се намери в аптеките или да се поръча онлайн от електронен магазин МоМо – www.momo.bg.

borola