доброкачествена хиперплазия на простатната жлеза

Уголемената простата или доброкачествена хиперплазия на простатната жлеза засяга немалка част от представителите на силния пол. В следващите редове обръщаме специално внимание на рисковите фактори, които увеличават вероятността да попаднете в групата на засегнатите мъже.

Напреднала възраст

От доброкачествена хиперплазия на простатата (ДХП) страдат предимно мъжете над 50 години. Според статистиката 50% от тях са с уголемена простата, а тази цифра нараства до 80% при господата над 80 години. Ето защо можем да заключим, че напредването на възрастта е основен рисков фактор за състоянието и съпровождащите го уринарни симптоми. Те включват чести позиви за уриниране, включително през нощта, слаба и/или прекъсната струя на урината, чувство за неизпразнен мехур, болка по време на уриниране и/или при полов контакт. За да се погрижите навреме за здравето на тази малка жлеза с голямо значение, препоръчваме профилактичните прегледи да започнат между 40 и 50 годишна възраст.

Генетична предразположеност за доброкачествена хиперплазия на простатната жлеза

Гените не са за подценяване и това важи с пълна сила, когато говорим за уголемена простата. Рискът това състояние да ви застигне е значително по-голям, ако ваш (баща, брат, дядо) е с доброкачествена хиперплазия на простатата. Разбира се това не означава, че наследствената предразположеност е крайна присъда. Придържането към балансиран начин на живот и редовните профилактични прегледи могат значително да подобрят мъжкото здраве и да предотвратят сериозни проблеми с простатата.

Наднормено тегло или затлъстяване

Излишните килограми увеличават риска от уголемяване на простатната жлеза в две направления. От една страна при господата с висок процент на подкожни мазнини нивата на женските полови хормони (естрогени) е по-голям. Този хормонален дисбаланс е предпоставка за уголемяване на простатата. Затлъстелите мъже също така обикновено страдат от т.нар. метаболитен синдром, който е свързан с ДХП. Препоръчително е мъжете, които имат проблеми с теглото, да бъдат физически активни и да следват хранителен режим за регулиране на килограмите. Особено подходяща е Средиземноморската диета, която е свързана с доказани ползи за здравето на простатата.

Природно средство за профилактика и овладяване на доброкачествена хиперплазия на простатната жлеза

Независимо в коя рискова група попадате, специалистите у нас препоръчват горещо Простабор Форте / Prostabor® Forte както за превенция, така и за овладяване на симптомите при уголемена простата. Натуралното средство е практически доказано решение за по-добро мъжко здраве. Продуктът съдържа оптимално количество стандартизиран екстракт от Сао Палмето (320 mg) с висока чистота и качество. Редовният прием се отразява благоприятно на простатната жлеза по няколко начина. Потиска ензимните системи, нарушаващи хормоналния баланс, овладява възпалението и отока, като по този начин намалява разрастването на простатната тъкан и облекчава уринирането и придружаващите иритативни смущения. Безспорно предимство е, че продуктът се отразява благоприятно и върху сексуалната функция на мъжете, за разлика от повечето синтетични медикаменти за простата. Природният състав гарантира високия профил на безопасност като няма данни за противопоказания и нежелани ефекти, дори при дълговременна употреба.

borola