грижи за простатата

Популярна заблуда сред господата е, че само мъжете в напреднала възраст е необходимо да полагат специални грижи за простатата. Истината е, че малката жлеза с голямо значение за мъжкото здраве се нуждае от специално внимание през различните етапи от живота. Простатата е разположена под пикочния мехур като обхваща уретрата. При здравите мъже жлезата е с големината на кестен. Основната й функция е секреторна – простатата участва в производството на семенна течност. В следващите редове споделяме всичко, което трябва да знаем за грижите за простатата според възрастта.

Грижи за простатата на 30

При повечето мъже на 30-годишна възраст простатата не дава поводи за притеснение. Дори някои от представителите на силния пол в тази възрастова група да стават по малка нужда през нощта, рядко това е индикация за нещо нередно. Всъщност най-разпространения проблем свързан с простатата при млади мъже е простатитът. Обикновено той протича с чести позиви и болка при уриниране, дискомфорт при полов контакт, а острият простатит може да бъде съпроводен и от повишена телесна температура. Причината може да бъде възпаление, инфекция или комбинация от двете. Ако припознавате някои от изброените оплаквания, ви съветваме да посетите уролог. На 30 може да се каже, че все още е рано за профилактични прегледи за уголемена простата или злокачествено заболяване на жлезата. Но на тази възраст е удачно да започне профилактиката за добро мъжко здраве. Препоръчително е да се придържате към лека диета, като Средиземноморската, да бъдете физически активни и да избягвате стреса.

Грижи за простатата между 40 и 60 години

Съветваме мъжете на 40-45 години да помислят за профилактични прегледи за простатата. При господата на средна възраст е вероятно жлезата да започне да подсказва за себе си, като най-често мъжете до 60 години страдат от доброкачествена хиперплазия на простатата (ДХП). Това състояние се характеризира с уголемяване размера на жлезата. Тя започва да притиска пикочния канал и се проявяват оплаквания като чести позиви за уриниране, включително през нощта, слаба или прекъсната струя на урината и чувство за неизпразнен пикочен мехур. ДХП не е животозастрашаващо състояние, но може да причини значителен дискомфорт на господата. С промени в ежедневието и подходяща терапия проблемите с уголемената простата се овладяват. Значително по-опасни са злокачествените заболявания на жлезата. Затова мъжете между 40 и 60 години е добре да правят профилактични прегледи на две години или по-често в зависимост от резултата и лекарските препоръки.

След 65 години

В тази възрастова група процентът на мъжете с уголемена простата е най-голям, съответно и характерните оплаквания са най-разпространени. При мъжете след 65 профилактичните прегледи е желателно да бъдат рутинни. Тази стъпка ще облекчи дискомфорта от уголемената простата и ще намали рискът от откриване на рак на простатата, чак когато е в напреднал стадий. Господата е желателно да поддържат здравословно тегло и да хапват повече продукти, богати на антиоксиданти. Тук ще откриете чайове за здрава простата, които да добавите към рутинната грижа за жлезата. За профилактика при предразположеност към ДХП или за овладяване на състоянието е удачно да се приемат природни продукти за мъжкото здраве.

Природен продукт, който се грижи за мъжкото здраве на всяка възраст

Мъжете от различните възрастови групи могат спокойно да се доверят на Простабор Форте/Prostabor® Forte за здрава простата. Това изцяло натурално средство съдържа високи количества пречистен екстракт от плодовете на Сао Палмето – 320 mg. Активната съставка се предлага под формата на мастноразтворими течни капсули (Solucaps), които подобряват усвояването и ефективността. Приемът на продукта спомага за потискане разрастването на простатната тъкан, намаляване размера на жлезата и облекчаване на възпалението, отока и съпътстващите уринарни симптоми. Удачно е терапията да се провежда за по-дълъг период. Отразява се благоприятно и върху сексуалната функция на мъжете. Продуктът е напълно безопасен като няма данни за противопоказания и нежелани реакции.

borola