терапия за уголемена простата

Стерилната пара има множество приложения в здравеопазването, като една от новостите е прилагането на минимално инвазивна парна терапия за уголемена простата (доброкачествена хиперплазия на простатата).Това състояние е често срещано сред мъжете, особено с напредване на годините. Данните сочат, че до 60-годишна възраст около 30% от мъжете развиват умерени до тежки симптоми на уголемена простата, които изискват лечение. При господата до 80-годишна възраст доброкачествената хиперплазия на простатата засяга 50% от представителите на силния пол. В следващите редове споделяме повече за проблема и за новостите в овладяването му.

Симптоми при уголемена простата

Най-често при доброкачествена хиперплазия на простатата мъжете се оплакват от:

Въпреки че уголемената простата не крие сериозни рискове за здравето, изброените смущения могат значително да влошат качеството на живот при мъжете. Това е причината учените непрекъснато да работят за усъвършенстване на методите за овладяване на състоянието.

Повече за терапията с пара при доброкачествена хиперплазия на простатата

Терапията с пара, наричана още термична терапия с водна пара, е минимално инвазивен вариант за лечение на уголемена простата, който работи чрез повлияване размера на жлезата. Доказано е, че този метод ефективно отстранява излишната простатна тъкан и е с ниска степен на риск от странични ефекти. Подходящ е за лечение на леко или умерено тежко уголемяване на жлезата.

Терапията с пара се извършва под местна анестезия в клиника. Повечето пациенти съобщават за лек дискомфорт по време на лечението, но без болка, тъй като не се налага да се правят разрези. Лекуващият специалист вкарва малка игла в уретрата и я позиционира в простатната жлеза. За девет секунди иглата произвежда парна топка с ширина 2 сантиметра, която обгражда тъканта на простатата. По време на терапията топлината не засяга околните тъкани. Колкото по-голям е размерът на жлезата, толкова повече процедури се изискват, но обикновено състоянието се овладява с еднократно прилагане на парната терапия. След манипулацията иглата се отстранява и временно се поставя катетър (в повечето случаи за 3 до 5 дни) за дренаж на урината от пикочния мехур. В повечето случаи пациентите могат да се приберат у дома в същия ден след парната терапия и да възстановят извършването на обичайните ежедневни дейности в рамките на няколко дни.

Първоначално след лечението с пара е възможно влошаване на симптомите при уголемена простата, защото процедурата причинява леко подуване. Но с времето настъпва трайно подобрение и оплакванията намаляват значително в рамките на две до шест седмици.

Друг начин за овладяване на оплакванията е прилагане на природна терапия за уголемена простата с доказан ефект и висок профил на безопасност

Простабор Форте/Prostabor® Forte е иновативно решение за нормализиране функцията на простатата и пикочо-пoловата система по напълно натурален път. Благоприятният ефект върху мъжкото здраве се дължи на активната съставка – екстракт от плодове на Сао Палмето (Serenoa repens) – 320 mg. При редовен прием на продукта се наблюдава значително намаляване размера на простатата и отока и овладяване на споменатите симптоми при уриниране. Данните показват, че действието на продукта е съизмеримо с това на синтетичните лекарства, като при над 50% от пациентите се наблюдава подчертано и трайно подобрение. Изцяло природният състав гарантира високия профил на безопасност, като няма данни странични ефекти или противопоказания дори при дълговременна употреба. Дозировката е по 1 течна капсула дневно (Solucaps), което улеснява придържането към терапията и е икономически изгодно.

borola