акупунктура при увеличена простата

Понякога към конвенционалните лечения може да се включат и алтернативни терапии като акупунктура при увеличена простата. Това се оказва един по-естествен и холистичен подход за управляване симптомите на състоянието. Затова и в тази статия ще разгледаме как тази древна китайска практика работи и какви са ползите от нея при проблеми с малката жлеза, с голямо значение за силния пол.

Акупунктура при увеличена простата – разбиране на същността й

Акупунктурата е традиционна китайска медицинска практика, която включва вкарване на тънки игли в определени точки на тялото, известни като акупунктурни точки. Практикуващите акупунктура вярват, че те съответстват на различни меридиани или енергийни пътища в тялото. Чрез стимулирането им се оказва, че тази практика помага за възстановяване баланса на телесната енергия или „Чи“ и насърчава изцелението.

Когато става въпрос за увеличена простата или още доброкачествена хиперплазия на простатата (ДХП), специалистите по акупунктура често се фокусират върху точки, за които се смята, че са свързани с простатната жлеза и пикочната система. Целта на акупунктурата в този контекст е да помогне за намаляване на възпалението, подобряване притока на кръв и облекчаване на симптомите, свързани с ДХП като:

  • често уриниране
  • затруднено уриниране
  • усещане за непълно изпразване на пикочния мехур

Как действа акупунктура при увеличена простата?

Основният механизъм за това как акупунктурата може да бъде от полза за увеличена простата не е напълно разбран, но учените са предложили няколко потенциални обяснения. Една теория предполага, че китайската практика стимулира освобождаването на ендогенни опиоиди, като ендорфини, които могат да помогнат за намаляване на болката и възпалението. Освен това, акупунктурата може да модулира автономната нервна система, която играе решаваща роля в регулиране функцията на простатата.

Интересното е, че някои проучвания също така установяват, че акупунктурата може да помогне за намаляване нивата на дихидротестостерон, хормон, който е една от основните причини за уголемена простата. Чрез понижаване на нивата му, акупунктурата може да помогне за забавяне прогресията на ДХП.

Ползите от акупунктура при увеличена простата според науката

Въпреки че са необходими повече изследвания, няколко проучвания показват обещаващи резултати по отношение използването на акупунктура за лечение на уголемена простата. Систематичен преглед и мета-анализ, публикуван в Journal of Urology през 2018 г., изследва наличните доказателства и заключава, че китайката практика е ефективна за:

  • подобряване на симптомите при увеличена простата
  • намаляване размера на простатата
  • подобряване на потока на урина при мъже с ДПХ

Друго проучване, публикувано в International Journal of Clinical and Experimental Medicine установява, че акупунктурата комбинирана с конвенционално медицинско лечение е по-ефективна за намаляване размера на простатата и подобряване на уринарните симптоми, в сравнение с конвенционалното лечение самостоятелно.

Интересното е, че някои проучвания също предполагат, че акупунктурата може да играе роля в предотвратяване развитието на уголемена простата. Едно такова, публикувано в Journal of Traditional Chinese Medicine, установява, че редовното лечение с акупунктура значително намалява риска от ДПХ при група мъже на възраст над 50 години.

Природен продукт при увеличена простата в комбинация с акупунктура, за оптимален ефект

Специалистите по урология са категорични, че Простабор Форте / Prostabor® Forte е прекрасно допълнение към акупунктурата при увеличена простата. Той е изцяло натурален продукт и съдържа високо количество стандартизиран екстракт от плодовете на Сао Палмето, за по-бързо действие и максимална ефективност. Редовната употреба съдейства за потискане на ензимните системи, водещи до дисбаланс в половите хормони и увеличаване на простатната жлеза. Успешно потиска разрастването на простатната тъкан, като повлиява отока и възпалението. По този начин елиминира неприятните симптоми при простатит и ДХП. Продуктът е напълно безопасен. Има отлична поносимост и е подходящ за продължителен прием.

Може да се намери в аптеките в страната или да се поръча онлайн от електронен магазин МоМо – www.momo.bg.

borola