затруднено уриниране при мъжете

Затруднено уриниране е проблем, който създава много неприятности при мъжете и обикновено е индикация за здравословен проблем. Освен самостоятелно, това състояние може да бъде придружено и от чести позиви за уриниране по всяко време на денонощието. Начинът, по който мъжете уринират се променя с напредване на възрастта, така че в началото те може да не забележат съществуващ проблем. Затова и е необходимо да се разберат какви са причините за затруднено уриниране, за да може да се предприемат навременни мерки, ако се налага.

Най-чести причини за затруднено уриниране при мъжете

Когато говорим за затруднено уриниране при мъжете обикновено се разглеждат две причини. На първо място е уголемяване на простатата, а втората е свързана с инфекции на пикочните пътища.

Уголемена простата – фактор за затруднено уриниране при мъжете

С този проблем могат да се сблъскат мъжете от всяка възраст, но най-засегнати са тези над 50 години. Това е така заради възрастовите изменения, които простатната жлеза претърпява. С течение на времето простатата се увеличава – доброкачествена хиперплазия на простатата, притиска пикочния канал и заради това се получава затруднено уриниране и последващите оплаквания:

  • трудност или забавяне за започване процеса на уриниране
  • уриниране на тънка струя
  • прекъсване на струята
  • усещане за неизпразнен пикочен мехур след края на процеса

Ако не се полагат своевременни грижи за състоянието на жлезата, с годините доброкачествената хиперплазия на простатата може съществено да влоши качеството на живот на засегнатия.

Инфекциите на пикочните пътища като причина за затруднено уриниране при мъжете

Другата честа причина за затруднено уриниране при мъжете са пикочните инфекции, които по-често засягат младите мъже. Такива са простатит, или възпаление на пикочния канал, така наречения уретрит. Типично за този тип заболявания, е че затрудненото уриниране започва внезапно. В рамките на няколко дни инфекцията прогресира и следват симптоми като:

  • болка
  • парене при уриниране
  • усещане за неизпразнен пикочен мехур и повторни позиви за уриниране
  • често уриниране

Предприемането на адекватно лечение ще спомогне за отшумяване на симптомите и предпазване от хронифициране на проблема.

Полезни препоръки за справяне със затрудненото уриниране при мъжете

Ако смятате, че проблемът е сериозен и застрашава здравословното ви състояние, винаги трябва да се консултирате с лекар специалист. Това трябва да се случи преди предприемане на каквито и да било действия. Но за облекчаване на моментното състояние може да използвате някои от следните методи:

  • Налагане на топъл компрес в долната част на корема, където се намира пикочния мехур – под пъпа и над срамната кост
  • Вземане на топла вана
  • Масаж или оказване на лек натиск върху пикочния мехур
  • Прием на природни средства при първи симптоми и неразположения

Помощ от природата за справяне със затрудненото уриниране при мъжете по безопасен начин

Специалистите уролози у нас препоръчват Простабор Форте / Prostabor® Forte. Това е натурален продукт или още „природен катетър“, който поради мощния си ефект успешно се справя със затрудненото уриниране при мъже. Действието му се дължи на висококачествения стандартизиран екстракт от Сао Палмето – 320 мг. Редовният му прием улеснява уринирането, редуцира позивите на уриниране през нощта и дразненето на пикочния мехур. Оказва директно действие върху простатата, като спомага за намаляване на отока и възпалението. Има добра поносимост и може да се употребява продължително време.

Потърсете го в аптечната мрежа в страната или се възползвайте от актуалните промоции в електронен магазин МоМо – www.momo.bg.

borola