Простатит при мъжете - профилактика и лечение на простатит

Простатна жлеза или простата е част от мъжката репродуктивна система, която се намира непосредствено под пикочния мехур и маншетоподобно обгражда пикочния канал. Външно наподобява гръцки орех, с размери 30х40х20 и тегло около 15-20 гр. Простатата е изградена от жлезна и мускулна тъкан, отвън обвита в дебела капсула. Жлезната тъкан представлява по-голямата част от цялата жлеза и участва в образуването на простатната течност. Заедно със секрета на семенните мехурчета образува основния обем сперма. В нейният състав влизат множество ензими, които служат за активация на сперматозоидите. Простатната жлеза произвежда широка гама мъжки полови хормони, които участват в обмяната на веществата в организма, въздействат върху активността на всички органи и системи, осигуравайки сексуалната функция.

Според експерти, около 35% от мъжете, които са достигнали възраст 40 години, страдат от хронични форми на простатит. За съжаление, заболяването е “младо”, и все по-често се среща при по-млади възрастови групи. Простатитът е заболяване, причинено от възпалителни процеси в простатната жлеза на мъжкия организъм. Причините за неговата поява са достатъчно разнообразни – от бактериална инфекция и полово предавани болести, до туморни образувания на пикочния мехур. При младите мъже, заболяването може да протече бързо, без явни симптоми. Такова развитие може да доведе до редица усложнения, включително до безплодие.

Лечение и профилактика на простатит

Според твърдения на медици, в “рисковата група” много често попадат мъже, които водят заседнал начин на живот, или “офисни” работници. Хроничната констипация и инфекциите на покочо-половата система способстват за развитие на заболяването; злоупотребата със спиртни напитки, сексуалният промискуитет – всички тези фактори допринасят за развитието на възпалителните процеси на простатата.

Съвременната медицина не смята, че възпалението на простатната жлеза е нелечимо заболяване; то успешно се повлиява с медикаментозни средства. Превантивните мерки могат да помогнат да се избегнат редица неприятни моменти в живота на всеки мъж. Какво трабва да се разбира под превенция? Огромна е ролята на личната хигиена, трябва да се избягва преохлаждането, да не се злоупотребява с мазна или пържена храна, която води до запек, който, от своя страна, намалява притока на кръв в областта на малкия таз. Оздравителната физкултура, редовният сексуален живот, намаляват рисковете от заболяването. Мъжете над 30 години е необходимо да посещават уролог за профилактичен преглед.

Лечение

Лечението на простатит включва в себе си медикаментозна и поддържаща терапия. Към назначенията на лекар, е възможно да се добави регулярен масаж на простатата, който способства за подобряване на дренажа на засегнатата жлеза. Не е желателно да се стига до хирургическа намеса, тъй като вероятността от безплодие е голяма.
В живота много неща са поправими, ето защо при първи симптоми на заболяването, потърсете специалист, с чиято помощ ще се справите с болестта.

borola