уголемена простата преглед

Препоръчително е мъжете над 50 годишна възраст да правят профилактичен преглед при специалист, тъй като с напредване на възрастта голяма част от представителите на силния пол страдат от уголемена простата. Има и други рискови фактори за развитие на доброкачествена хиперплазия на простатата, освен напредването на възрастта. Такива са наследствената предразположеност, затлъстяване и диабет. В следващите редове споделяме повече за функцията на тази малка жлеза с голямо значение за мъжкото здраве и кои симптоми са характерни за уголемена простата.

Доброкачествена хиперплазия на простатата – повече за състоянието

Въпреки че доброкачествената хиперплазия на простатата не повишава риска от развитие на рак, увеличеният размер на жлезата може да причини смущения, които повлияват негативно качеството на живот. Към момента причините за това разрастване на простатната тъкан не са напълно изяснени. Предполага се, че някои мъжки хормони, като дихидротестостерон, оказват по-силно влияние върху жлезата с напредване на възрастта.

Тъй като простатата е разположена под пикочния мехур, когато размерът й нараства, тя може да окаже натиск върху уретрата. В резултат на това обикновено настъпват проблеми с уринирането. Освен това урината, която не се изхвърля от организма, а застоява в пикочния мехур, повишава риска от развитието на пикочна инфекция.

Симптоми на уголемена простата, които подсказват необходимост от преглед

Ето кои са най-честите оплаквания от простата, които налагат посещение при уролог:

  • Трудности при започване на уриниране
  • Чести позиви за уриниране, особено през нощта
  • По-слаба струя на урината
  • Позиви за незабавно уриниране
  • Усещане за неефективно изпразване на пикочния мехур
  • Кръв в урината

По време на преглед при специалист може да се установи доброкачествена хиперплазия на простатата, възпаление на жлезата или развитие на злокачествено заболяване. Обикновено пациентът се подлага на дигитален ректален преглед и тест за определяне нивата на простатно-специфичен антиген. При диагностициране на доброкачествена хиперплазия на простатата се назначава терапия в зависимост от вида и тежестта на симптомите.

Лек от природата за мъже с уголемена простата

Специалистите у нас препоръчват на мъжете с уголемена простата прием на Простабор Форте/Prostabor® Forte. Този продукт с изцяло натурален състав е универсално решение за профилактика и лечение на доброкачествена хиперплазия на простатата. Активната съставка, екстракт от Сао Палмето (320 mg), се отразява благоприятно върху мъжкото здраве в няколко направления:

  • Потиска ензимните системи, причиняващи хормонален дисбаланс
  • Овладява възпалението и оттока
  • Улеснява уринирането и облекчава съпътстващите иритативни смущения

Продуктът е напълно безопасна природна алтернатива на медикаментите за уголемена простата и има доказан ефект. Редовният прием подобрява качеството на живот на мъжете, като повлиява благоприятно и сексуалната функция. Продуктът е напълно безопасен и подходящ за дълговременна употреба.

borola