хранене при простатит

Подходящият режим за хранене при простатит се отразява благоприятно и спомага за овладяване на възпалението. В следващите редове вижте кои продукти е добре да включите в диетата и какво да избягвате.

Хранене при простатит – ето какво да включите в менюто

Основните препоръки за хранене при простатит са свързани с консумацията на продукти, които се борят с възпалението в организма. Ето кои са най-полезните за мъжкото здраве:

  • Домати
  • Риба и морски дарове
  • Ядки

Доматите са отличен източник на ликопен и капсаицин – вещества със мощни антиоксидантни свойства, които потискат възпалението и подпомагат възстановителните процеси в организма. Те повлияват благоприятно простатната жлеза при мъжете и е препоръчително да присъстват в ежедневното меню. Доказано е, че при пациенти с простатит консумацията на 10 порции домати на седмица значително намалява инфламацията. За оптимално усвояване на полезните вещества е препоръчително доматите да се приемат в суров вид или след кратка термична обработка.

По-мазните риби и морски дарове е добре да присъстват в менюто на мъжете, защото съдържат големи количества омега-3 мастни киселини. Те притежават силни противовъзпалителни свойства и освен за овладяване на простатит, се препоръчват за превенция на развитието на злокачествени образувания на простатата. Ето защо е добре мъжете да консумират риба или морски дарове поне 2 пъти в седмицата. Също така има доказателства, че омега-3 мастните киселини спомагат за регулиране на холестерола, подпомагат отслабването и намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания.

Добре е мъжете, които страдат от простатит да включат в менюто си храни, богати на цинк. Този минерал намалява възпалението на простатата, подобрява притока на кръв към жлезата и може да предотврати развитието на злокачествено заболяване. Отличен източник на цинк са тиквените семки, кашу и орехи. Важно уточнение е, че ядките са силен алерген и не бива да се консумират, ако имате непоносимост към тях.

Списък със „забранени“ продукти при простатит

Когато страдате от възпаление на простатната жлеза, е препоръчително да изключите някои храни и напитки от менюто си. Ето с какво да внимавате:

  • Пикантни храни
  • Кисели продукти
  • Червени меса
  • Кофеинови напитки
  • Алкохол

Причината изброените продукти да попадат в забранения списък, е че те може да влошат симптомите и да затруднят лечението на простатит.

Към противовъзпалителната диета добавете изцяло природен продукт за здрава простата

Специалистите у нас препоръчват за добро мъжко здраве да се доверите на Простабор Форте/Prostabor® Forte. Този изцяло натурален продукт е разумна алтернатива на синтетичните средства за лечение на простатата. Активната съставка – екстракт от плодовете на Сао Палмето (Сереноа Репенс) – 320 mg, е отлично средство за овладяване на простатит и уголемена простатата. Редовният прием на продукта потиска разрастването на простатната тъкан, намалява възпалението и отока. Иновативната мастно разтворима форма – Solucaps (течни капсули), допълнително подсилва благоприятния ефект като осигурява по-бързо и цялостно усвояване от организма.

Продуктът има удобен прием, което улеснява придържането към терапията. Безспорно предимство е, че употребата не потиска сексуалната функция на мъжете. Няма данни за странични ефекти и противопоказания.

borola