уголемена простата еректилна дисфункция

Развитието на уголемена простата (доброкачествена хиперплазия на простатата) може да се отрази негативно на мъжкото самочувствие, защото често състоянието е съпътствано от проблеми в леглото като еректилна дисфункция. В следващите редове споделяме повече за връзката помежду им.

Проблеми с мъжкото здраве, които настъпват с напредване на възрастта

Широко разпространен проблем при мъжете над 50 години е уголемяването на простатната жлеза, която обвива уретрата – отходен канал, който извежда урината от пикочния мехур. Нарастващите размери на простатата започват да притискат пикочния канал и настъпват някои смущения при уриниране. Най-често оплакванията включват:

  • Чести позиви за уриниране
  • Усещане за неизпразнен пикочен мехур
  • Трудности при започване на уриниране и слаб поток на урината
  • Нужда от посещение на тоалетната през нощта

Ако изпитвате някое от изброените смущения е препоръчително да се консултирате с уролог, който да установи причината и да назначи подходяща терапия.

Друг често срещан проблем е еректилната дисфункция. Тя се отразява негативно на половия живот при мъжете и обикновено проблемът започва да се проявява с напредване на възрастта. Характеризира се със затруднение при постигане и поддържане на задоволителна ерекция. Чести причини за еректилна дисфункция са ниски нива на тестостерон, влошено кръвоснабдяване на пениса и ниско сексуално желание.

Уголемена простата – предпоставка ли е за еректилна дисфункция?

Въпреки че доброкачествената хиперплазия на простатата и еректилната дисфункция са две отделни състояния, те често се проявяват заедно в определен период от живота на мъжете. Постигането на ерекция е сложен физиологичен процес. При сексуална възбуда мозъкът изпраща сигнали по нервните окончания към половия орган. Тези нервни импулси отпускат мускулите и улесняват кръвонапълването на кавернозните тела в пениса.

Нервите, които подпомагат този процес се намират в близост до простатната жлеза. Функцията им лесно може да бъде нарушена в резултат от нарастване на простатната тъкан или прием на някои медикаменти за облекчаване на симптомите при доброкачествена хиперплазия на простата. Например инхибиторите на 5-алфа редуктаза е възможно да повлияят негативно сексуалната функция като намалят либидото и затруднят постигането на ерекция. Алфа блокерите от друга страна понякога водят до проблеми с еякулацията.

Лечението за уголемена простата не бива да е за сметка на качеството на сексуалния живот при мъжете. Затова е препоръчително, ако изпитвате някое от изброените нарушения в половата функция в резултат от прием на медикаменти, да обсъдите с лекуващия специалист промяна в терапията.

Природен продукт, който овладява симптомите при уголемена простата без да нарушава сексуалната функция

Простабор Форте/Prostabor® Forte е доказана натурална алтернатива на синтетичните средства за овладяване на доброкачествена хиперплазия на простатата. Благоприятният ефект на продукта върху мъжкото здраве се дължи на активната съставка – екстракт от плодовете на Сао Палмето (Сереноа Репенс) – 320 mg. Той действа като потиска ензимните системи, които причиняват дисбаланс в половите хормони и уголемяване на простатната жлеза. При редовен прием продуктът намалява разрастването на простатната тъкан, овладява възпалението и оттока. Безспорно предимство е, че природното средство подпомага половата функция при мъжете, вместо да я потиска. Няма данни за странични ефекти, дори при дълговременна употреба. Продуктът се дозира по 1 капсула дневно, след хранене, което го прави икономически изгоден и улеснява придържането към терапията.

borola