лекарства при увеличена простата

Чудите се дали се налага прием на лекарства при увеличена простата (доброкачествена простатна хиперплазия)? Експертите ще сложат край на съмненията ви!

Лекарства при увеличена простата – ето кои се назначават

При умерени до тежки симптоми обикновено се препоръчват:

 • алфа блокери като тамсулозин или теразозин (отпускат мускулната тъкан)
 • 5-алфа редуктазни инхибитори като дутастерид и финастерид, (намаляват размера на простатата)
 • комбинация от алфа блокери и 5-алфа редуктазни инхибитори, (по-ефективна от всяко едно от лекарствата поотделно)
 • фосфодиестераза тип 5 инхибитори като тадалафил (допринасят за намаляване симптомите на доброкачествена хиперплазия независимо дали са налице еректилни проблеми)
 • антихолинергични и спазмолитични средства като оксибутинин и толтеродин (успокояват нервите на пикочния мехур и увеличават неговия капацитет)

Тук правим уточнението, че комбинираният прием на антихолинергично средство и алфа блокер:

Експертите по мъжко здраве напомнят, че…

Повечето мъже НЕ се нуждаят от лекарства при уголемена простата. Изключение правят пациенти, чието състояние го изисква или имат придружаващи оплаквания (пикочни инфекции или камъни в пикочния мехур).

6 от 10 мъже имат нужда от лекарствено или оперативно лечение. Останалите 4 от 10 мъже обаче съобщават, че се подобряват без медикаментозно лечение.

Лекарствената терапия може да отмени нуждата от операция в бъдеще.

В много случаи страничните реакции на лекарствата са повече от ползите

В случаите, в които не се налага прием на лекарства при увеличена простата, мъжете могат да подобрят състоянието си сами
За целта е желателно да:

 • са максимално отпуснати, докато уринират
 • ходят до тоалетна два пъти (с времеви период между тях) вечер преди лягане
 • приемат течности през деня, но да ги избягват преди лягане
 • сведат до минимум кофеиновите и алкохолни напитки
 • намерят алтернатива на лекарствата, които влошават симптомите на уголемена простата като антихистамини и деконгестанти (вкл. назални спрейове)
 • приемат екстракт от плодовете на Сао Палмето (Сереноа репенс)

Оптимално количество от въпросния екстракт се съдържа в изцяло природния продукт Простабор Форте/Prostabor® Forte. Той е създаден специално за мъже с възпалена и уголемена простата, които искат да се преборят с проблема по естествен начин. Всяка капсула доставя на мъжкия организъм точно 320 mg от активното вещество. Благодарение на иновативните течни капсули (Solucaps) продуктът е още по-ефективен. Съставката се усвоява бързо и цялостно, а оттам действието ѝ е по-мощно. Ефектът е научно доказан. Установено е, че при редовен и продължителен прием се постига трайно подобрение при над 50% от засегнатите.

Продуктът е природна алтернатива на лекарствата

Приемът е удобен. Само 1 капсула веднъж дневно е достатъчна, за да подобри забележимо състоянието на мъже с простатни проблеми като простатит и простатна хиперплазия. Продуктът е наличен в аптеките в страната и в сайта на онлайн магазин МоМо – www.momo.bg.

borola