уголемена простата рискови фактори

Уголемена простата (доброкачествена хиперплазия на простатата) е често срещано състояние при мъжете над 50-годишна възраст, а някои рискови фактори значително увеличават вероятността да попаднете в засегнатата група.

Повече за състоянието

Нормалните размери и форма на простатната жлеза при здрави мъже наподобяват тези на орех. Но с напредване на възрастта простатата постепенно се уголемява. Нарастващият размер на жлезата създава по-голям натиск върху уретрата като затруднява отделянето на урина. Обикновено симптомите включват често уриниране, необходимост от посещение на тоалетната през нощта, слаба струя на урината, чувство за неизпразнен мехур и лесно изпускане. Макар че всеки мъж може да развие доброкачествена хиперплазия на простатата, някои предпоставки увеличават риска от поява на състоянието.

Рискови фактори за развитие на уголемена простата

  • Генетична предразположеност
  • Етнос
  • Диабет
  • Затлъстяване

Наследственият фактор повишава предразположеността към уголемена простата. Ако близък роднина от семейството (например баща или брат) е диагностициран с доброкачествена хиперплазия на простатата, то рискът да развиете състоянието нараства значително.

Въпреки че от уголемена простата страдат мъже от различни етноси, проучвания показват по-висок риск при тъмнокожите и испаноговорящите господа. Обяснението е в генетичните различия. Има предположения, че някои метаболитни заболявания, които се срещат по-често при латиноамериканците и африканците допринасят за тази зависимост.

При мъже с диабет вероятността от уголемяване на простатната жлеза също е по-голяма. Проучване показва, че захарната болест не само води до развитие на доброкачествена хиперплазия на простатата, но и състоянието протича с по-тежки симптоми. Това се дължи на високите нива на кръвната захар и инсулиновата резистентност, които увеличават прогресията на простатната хиперплазия.

Колкото по-висок е индексът на телесна маса на мъжа, толкова по-голяма е опасността той да развие доброкачествена хиперплазия на простатата. Високият процент подкожни мазнини се свързва със завишени стойности на женския полов хормон естроген при мъжете. Този хормонален дисбаланс може да доведе до увеличаване размерите на простатата. Освен това затлъстяването е сред водещите предпоставки за диабет.

Универсално решение от природата за мъже с уголемена простата

Специалистите у нас препоръчват на мъжете прием на Простабор Форте/Prostabor® Forte. Продуктът е работещо решение за профилактика и природно лечение на уголемена простата. Съдържа стандартизиран екстракт от Сао Палмето (320 mg) с висока чистота и качество. Активната съставка действа благоприятно на простатната жлеза по няколко начина. Потиска ензимните системи, причиняващи хормонален дисбаланс и уголемяване на простатата. Овладява възпалението и отока, като по този начин намалява разрастването на простатната тъкан. Улеснява уринирането и облекчава съпътстващите иритативни смущения. Продуктът е напълно безопасна натурална алтернатива на медикаментите за уголемена простата. Приемът му повлиява благоприятно и сексуалната функция при мъжете. Няма данни за противопоказания дори и при продължителна употреба.

borola