алкохол при уголемена простата

Консумацията на алкохол при уголемена простата е препоръчително да се избягва или поне да се сведе до минимум по празниците. В следващите редове споделяме как се отразяват спиртните напитки върху мъжкото здраве и какво препоръчват специалистите за профилактика и при оплаквания от простатата.

Как се отразява консумацията на алкохол при уголемена простата?

Като силен диуретик алкохолът повлиява нуждата за посещение на тоалетната, защото повишава количеството урина и респективно предизвиква по-чести позиви за уриниране. Токсичните вещества в състава на спиртните напитки намаляват производството на антидиуретичния хормон вазопресин, който дава „указания“ на бъбреците да реабсорбират течностите. При консумация на алкохол обаче, той сигнализира на мозъка, че е време за посещение на тоалетната. Прекаляването със спиртните напитки по празниците може да доведе до дехидратация на организма и да раздразни пикочния мехур като провокира свиване на шийката му. Това води до задържане на урина и усещане за непълно изпразване на мехура, тъй като той задържа течностите, въпреки нуждата от уриниране.

Освен това алкохолът изчерпва редица ключови витамини и минерали в организма като магнезий, цинк и витамините от група В. Изследвания доказват способността на цинка да инхибира ензимът 5-алфа-редуктаза, който отговаря за превръщането на тестостерона в дехидротестостерон. Има данни, че цинкът проявява известна способност да инхибира тези андрогени чрез свързване с рецептори в простатната жлеза. Това обяснява способността му да повлиява положително върху симптомите на уголемената простата. От друга страна при изчерпване на запасите от витамини и минерали в организма се влошават функциите на бъбреците, мускулите и нервите. Често следват нарушения в навиците за уриниране и е възможно да зачестят позивите за посещение на тоалетната през нощта – състояние наричано още ноктурия.

При разграждането на алкохола в организма се отделят вещества като ацеталдехид, който е известен с канцерогенните си свойства. При прекомерна консумация на алкохол се повишава риска от развитие на злокачествено заболяване на простатата при мъжете.

Повишава ли консумацията на алкохол риска от уголемяване на простатната жлеза?

Противно на очакванията има данни, че алкохолът не е сред главните „виновници“ за развитие на доброкачествена хиперплазия на простатата (ДХП). Точно обратното! Мета анализ от 2009 г. разглежда 19 проучвания, обхващащи общо 120 091 участници от мъжки пол, които консумират повече от 1,2 унции алкохол на ден. Резултатите показват, че този прием е свързан с 35% по-нисък риск от развитие на ДХП. Но все пак специалистите препоръчват, особено при налични проблеми с уринирането, господата да избягват консумацията на алкохол по празниците, тъй като рисковете за мъжкото здраве са повече от ползите.

Природата има решение при доброкачествена хиперплазия на простатата

Специалистите препоръчват на мъжете с доброкачествено уголемена простата да се насочат към прием на Простабор Форте/Prostabor® Forte. Този изцяло натурален продукт съдържа едно от най-мощните природни средства за облекчаване симптомите на доброкачествена хиперплазия на простатата – Сао Палмето. Във всяка капсула ще откриете 320 мг чист и висококачествен екстракт от плодовете на лечебното растение. Активната съставка спомага за потискане на ензимните системи, които нарушават баланса на половите хормони и причиняват уголемяване на жлезата. Редовният прием на продукта допринася за намаляване размера на простатната тъкан, овладяване на отока и възпалението. Подобрява уринирането, намалява честотата на позивите и иритацията на пикочния мехур. Освен мощното си действие за облекчаване на дискомфорта при уголемена простата, продуктът се отразява благоприятно и на сексуалната функция при мъжете. Няма данни за противопоказания дори и при продължителен прием.

borola