хиперплазия на простатната жлеза

Питате се дали наличието на хиперплазия на простатна жлеза ви изправя пред по-голям риск от простатен аденокарцином? Отговорът е по-скоро „не“! Учени смятат даже, че уголемената простата осигурява известна защита от раковото заболяване. Вижте повече в следващите редове.

Хиперплазия на простатната жлеза и рак – няма връзка според някои изследователи

„Предишни проучвания сочат, че доброкачествената простатна хиперплазия увеличава опасността от рак. Връзката обаче е на базата на общите фактори като гени, хормони и възпаление. Нашето изследване е на път да скъса въпросната обвързаност и дори нещо повече – да докаже, че уголемената простата пази от рак“. Това казва д-р Киран Нандалур. Той е:

  • главен автор на проучването
  • заместник-началник на отделението по Радиология и молекулярна диагностика в болница Beaumount Health в гр. Роял Оук в щата Мичиган, САЩ

Изненадващо за самия него с увеличаване на простатата рисковете за рак при мъжете намаляват. „Увеличената простатна жлеза понижава вероятността от появата на рак на различни места в тялото. Според резултатите от изследването натискът, оказван от разрасналата се тъкан на простатата, може да помогне за инхибиране (потискане) на раковите клетки. Това на свой ред понижава опасността от рак на простатата или на друга част от тялото“, информира д-р Нандалур.

Накратко за проучването

Д-р Нандалур и екипът му провеждат изследване сред 405 мъже с доброкачествена хиперплазия на простатата. На участниците е направен ядрено-магнитен резонанс на простатата с цел оценка на риска от простатен аденокарцином. При анализа на данните учените забелязват, че с увеличаване размера на простатната жлеза опасността от рак намалява. Впечатление прави, че за всеки кубичен сантиметър увеличение на простатата, опасността от рак намалява с близо 3%.

Резултатите от проучването са публикувани в онлайн изданието на The Prostate от 10 август 2021 г. Много учени обаче са настроени скептично към данните. Ето защо те препоръчат при простатна хиперплазия на мъжете да се прави ядрено-магнитен резонанс и фузионна биопсия. По думите им това помага да се изключи рискът от клинично значимо заболяване.

Когато проблемът е хиперплазия на простатната жлеза, то спокойно може да се разчита на…

Простабор Форте/Prostabor® Forte – 100% природен продукт, който нормализира функциите на простатата и пикочо-половата система. Активната съставка е висококачествен стандартизиран екстракт от плодове на Сао Палмето (Serenoa repens) – 320 mg. Високото количество на екстракта гарантира по-бързо действие и максимална ефективност.

Приеман според предписанието, продуктът:

  • оказва положителен ефект върху структурата на простатната тъкан и големината на простатата
  • подпомага нормалното уриниране
  • влияе благоприятно на сексуалната функция

Няма данни за странични реакции. Има отлична поносимост и е подходящ за продължителен прием. Приема се веднъж дневно, което улеснява придържането към терапията. Процесът на стандартизация гарантира чистотата и ефективността на всяка капсула.

borola