функции на простатата

В днешната статия ще обърнем повече внимание върху основните функции на простатата. Научете защо е важна жлезата и как да се пази нейното здраве.

Помощ при производство на семенна течност – първа по важност сред трите основни функции на простатата

Главната функция на простатата е секреторна. Жлезата отделя секрет, който участва в образуването на семенната течност. Според изследвания, между 20-30% от семенната течност всъщност е алкален разтвор, произведен от простатата. Остатъкът идва от семенните везикули (между 50 и 65%) и тестисите (5%).

Секретът от простатата съдържа компоненти, които правят семенната течност идеално местообитание за сперматозоидите. Сред тези компоненти са ензими, спермин, цинк, лимонена киселина. Един от важните ензими е специфичният за простатата антиген (PSA), който втечнява семенната течност и увеличава подвижността на сперматозоидите. Средата в простатния секрет е леко кисела, но се превръща в алкална под действието на други компоненти в семенната течност. Целта на това е да се противодейства на киселиността във влагалището и да се предпазят сперматозоидите от увреждане. Тези функции са със съществено значение за мъжката фертилност и процеса на репродукция.

Затваряне на уретрата по време на еякулация

При еякулация, мускулната част на простатата се съкращава и отпуска простатна течност в уретрата. Там простатният секрет се смесва със сперматозоидите и течността от везикулите, и образува семенна течност. Когато простатната жлеза се съкращава, тя затваря отвора между пикочния мехур и уретрата, за да може семенната течност да излезе извън тялото с висока скорост. За това е и невъзможно да се уринира по време на еякулация.

Метаболизъм на хормоните

Простатата се нуждае от андрогени (мъжки полови хормони, като тестостерон), за да функционира правилно. Жлезата съдържа ензим, наречен 5-алфа-редуктаза, който превръща тестостерона в биологично активната му форма дихидротестостерон. Той е важен за нормалното развитие и функциониране на простатната жлеза. В пубертета е от решаващо значение за оформяне на половите белези, като окосмяване по лицето. Излишъкът му в зряла възраст обаче, може да доведе до проблеми с простатата, най-често срещаният от които е доброкачествена хиперплазия.

Грижа за здравето и правилните функции на простатата

Както научихте, простатната жлеза е с есенциално значение за мъжкото репродуктивно здраве. А за нейното здраве се грижи Простабор Форте/Prostabor® Forte. Продуктът е пръв помощник на мъжете при доброкачествено уголемяване на простатата. Съдържа висококачествен екстракт от Сао Палмето, който проявява благоприятното си действие върху жлезата в няколко основни направления. Потиска ензимните системи, причиняващи хормонален дисбаланс в мъжкия организъм. Помага за облекчаване на симптомите на уголемена простата – улеснява уринирането, намалява възпалението, отока и иритацията. Овладява разрастването на простатната тъкан и спомага за намаляване на размерите ѝ. Не уврежда, а дори благоприятства нормалната сексуална функция. Не проявява нежелани реакции. Има добра поносимост и може да се приема продължително време.

borola