простата хормони

Смята се, че дисбаланс на полови хормони стои в основата на уголемената простата. Повече яснота по въпроса внася публикация на специалиста по хранене и уелнес Никол Крейн.

Роля на половите хормони при уголемена простата

Според Крейн, с напредване на възрастта е много важно мъжете да пазят хормоните си в баланс. Те играят важна роля във всеки аспект от здравето, включително и това на простатната жлеза.

Тестостеронът е основният мъжки полов хормон, който е особено чувствителен при преобразуване в други хормони. Свободният тестостерон може да се превърне в естрадиол (един от типовете естрогени) чрез ензим, наречен ароматаза. Но с най-важно значение за простатата е преобразуването на тестостерона в свръхактивната му форма – дихидротестостерон. В годините на съзряване на мъжете, дихидротестостеронът помага на простатната жлеза да расте и достигне нормалните си размери. Въпреки важните си роли обаче, Крейн подчертава, че прекалено голямо количество дихидротесторон в зряла възраст може да е вредно за мъжкото здраве. Когато се появят нарушения и организмът загуби способности да регулира дихидротестостерона, последният провокира хиперплазия (уголемяване) на простатната жлеза.

Препоръки на специалистите

Специалистите са убедени, че е необходимо да се обърне по-голямо внимание върху хормоналното равновесие на мъжете в зряла възраст. Именно то се свързва пряко с „най-мъжкия” проблем – уголемяване на простатата. Крейн подчертава, че без дихидротестостерон простатната жлеза няма да може да се възстановява сама. Но при прекомерно количество от свръхактивната форма на тестостерона може да се развие доброкачествено уголемяване на простатата. То, от своя страна, затруднява живота на засегнатите мъже. Провокира неразположения, като трудно уриниране, чести позиви за уриниране, особено през нощта, нарушена сексуална функция и други смущения.

Хиперплазията на простатата се свързва още с възпаление в организма. Специалистите са на мнение, че за да се овладее проблемът, трябва да се работи в две посоки. Те са намаляване на възпалението и постигане на хормонален баланс.

Алтернатива при овладяване на доброкачествено уголемяване на простатата

За облекчаване на неразположенията и овладяване на уголемяването на простатата често се препоръчват синтетични медикаменти. Много от тези препарати обаче, проявяват странични ефекти, един от които е влошаване на мъжките сексуални функции. За радост, благодарение на иновативните подходи на медицинските специалисти, са разработени средства – природни алтернативи на синтетичните препарати. Те проявяват висока ефективност без противопоказания. Такъв продукт, с напълно натурален произход, е Простабор Форте/Prostabor® Forte.

Той съдържа 320 mg стандартизиран екстракт от билката Сао Палмето. Активната съставка проявява действието си в няколко отношения. Потиска ензимните системи, водещи до дисбаланс на хормоните тестостерон и естрогени. Редуцира възпалението и отока, спира разрастването и намалява размера на простатната жлеза. Подобрява уринирането и елиминира свързаните с него смущения. Съдейства за запазване на сексуалните функции. Овладява проблемите с простатата без рискове за здравето.

Продуктът се намира под формата на лесно и бързо усвояващи се течни капсули (Solucaps). Може да се приема продължително време.

borola