простатна хиперплазия

Простатна хиперплазия е често срещан проблем при мъжете през втората половина от живота им. Ето защо в настоящата статия ще се фокусираме върху него и начините за разрешаването му. Преди това обаче, нека си припомним какво представлява простатата.

Какво е простата?

Простатата или простатната жлеза е част от мъжката полова система. Тя наподобява кестен и има тегло около 20 грама. Намира се между основата на таза и пикочния мехур. Обхваща уретрата – канала, който служи за отвеждането на урината извън тялото на мъжа. Основната ѝ функция е да произвежда секрет, който е основна част на семенната течност. Също така осъществява контрол над отделянето на урина от пикочния мехур. Става активна през тийнейджърската възраст под влияние на тестостерона. Придобива описаните форма и големина след пубертета. Нормалното ѝ функциониране оказва изключително голямо влияние върху здравето и потентността на мъжа през целият му живот. Ето защо поддържането ѝ в нормално състояние е от особено голямо значение.

Кои състояния могат най-силно да засегнат здравето и нормалното функциониране на простатната жлеза?

Възпаление на простатата (простатит)

Простатит е възпалително заболяване на простатната жлеза, което се причинява от бактериална инфекция.

Простатна хиперплазия

Уголемяването на простатата е едно от най-честите състояния на мъжете в напреднала възраст. Характеризира се с доброкачествено увеличаване на паренхима (съвкупността от основните функциониращи елементи на един вътрешен орган) на простатната жлеза. Статистиката сочи, че от увеличена простата страдат около 50% от мъжете над 50-годишна възраст. Процентът на засегнатите над 80 години скача на 90. При неглижиране на проблема и при неправилно лечение може да се стигне до нарушения на сексуалната функция.

На какво се дължи простатната хиперплазия?

Хормонални промени

Според специалистите основната причина за простатна хиперплазия при мъжете в средна и напреднала възраст е нарушеното равновесие между мъжките и женските полови хормони при стареене на организма.

Разрастване на доброкачествени клетки

Това е друг фактор, който допринася за простатна хиперплазия.

Напредване на възрастта

Появата на простатна хиперплазия е свързано и с напредване на възрастта при мъжете.

Какви са симптомите на простатна хиперплазия?

При простатна хиперплазия е възможно да се наблюдава уголемяване на жлезата както навътре, така и навън. Именно това е причината за стесняване на пикочния канал и проблемите с уринирането като хиперактивен пикочен мехур, по-слаба струя на урината, трудно уриниране и непълно изпразване на мехура. Симптомите могат да бъдат умерени до тежки. И в двата случая обаче качеството на живот се влошава. Това налага спешното предприемане на адекватни терапевтични мерки. Специалистите съветват да не се прибягва до самолечение заради високия риск от усложнения като уроинфекция, камъни в пикочния мехур и остра задръжка на урина.

Какви са начините за профилактика на простатна хиперплазия?

Една от основните препоръки на специалистите към улегналите господа е при наличие на пикочо-полови оплаквания веднага да се обърнат за помощ към уролог. Освен това те приканват всеки мъж, който е прехвърлил 50 години, поне веднъж годишно да се консултира с уролог, дори ако липсват оплаквания.

Какво е традиционното лечение на простатна хиперплазия?

Приемът на медикаменти и хирургическата намеса са двата традиционни начина за лечение на простатна хиперплазия.
Медикаментозното лечение включва употреба на лекарствени средства за потискане растежа на простатната жлеза. Към тях обаче не бива да се посяга с лека ръка, защото имат много странични ефекти.

Когато простатната жлеза е прекалено уголемена, последната възможност за решение на проблема е извършването на операция. Хирургичната интервенция също крие рискове. Не са редки случаите, в които повлиява негативно на сексуалните способности на мъжа.

Кое е природното решение на простатна хиперплазия?

Специалистите уролози предлагат на вниманието на мъжете, страдащи от простатна хиперплазия, ефективно и безопасно решение. То се нарича Простабор Форте / Prostabor® Forte. Този природен продукт е способен да потисне разрастването на простатната жлеза и да редуцира възпалението и отока. Ефективността му се дължи на активната съставка, извлечена от плодовете на Сао Палмето (Сереноа репенс). Американската палма джудже е с доказано в годините благоприятно действие върху възпаленията на пикочния мехур и уретрата, както и върху доброкачественото уголемяване на простатата.

Простабор Форте има научно доказан ефект. Редица изследвания сочат, че потиска ензимните системи, които нарушават баланса на тестостерона в организма на мъжа. Предлага се под формата на иновативни течни капсули (Solucaps), които осигуряват по-пълно и цялостно усвояване на активната съставка, а оттам и по-мощен ефект. Ефективността на продукта е съизмерима с тази на синтетичните лекарства, като при много от пациентите с простатна хиперплазия се наблюдава подчертано и трайно подобрение.

Простабор Форте има отлична поносимост и е практически безвреден. Не са наблюдавани нежелани ефекти и странични реакции дори при продължителен прием. Не повлиява качеството на сексуалния живот.

borola