доброкачествена простатна хиперплазия

При установена доброкачествена простатна хиперплазия е добре да се вземат определени мерки за повишаване качеството на живот на засегнатия.

Доброкачествена простатна хиперплазия е един от най-честите здравословни проблеми при мъжете

Засяга почти всички мъже, преминали 55-годишна възраст и по-рядко по-младите мъже. Доброкачествена простатна хиперплазия се нарежда на четвърто място по честота след исхемична болест на сърцето, хипертония и диабет тип 2. При някои мъже простатата е уголемена сравнително слабо, а при други по-силно.

Установено е, че всеки втори мъж, засегнат от проблеми с простатата, не е отдал нужното внимание на симптомите цели 6 месеца преди посещение при уролог.

Основни препоръки и методи на терапия при доброкачествена простатна хиперплазия

Проблемите, свързани с простатата не са от тези, които отшумяват постепенно от само себе си. Напротив, особено в случаите, когато се касае за доброкачествена простатна хиперплазия, времето на изчакване само влошава нещата.
По телевизията вървят агресивни реклами на лекарствени средства за уголемена простата, които обещават да избавят мъжете от проблемите. Вследствие на това, мнозина вместо при специалист, отиват в най-близката аптека и купуват даден медикамент без изписана рецепта. В този случай, според уролози, лечението може да доведе до поява на усложнения. Пример за такива са задържане на урината, което изисква хирургическа интервенция, незадържане на урината, както и инфектиране на пикочните пътища.

Промени в начина на живот при доброкачествена простатна хиперплазия

При мъже със слаби и средни прояви на простатна хиперплазия се препоръчва:

 • намаляване приема на течности преди поява на публични места и вечер преди сън, включително кафе и алкохол
 • избягване, а при нужда контролиране приема на медикаменти като деконгестанти, антихистамини (противоалергични средства), антидепресанти и диуретици
 • повишена физическа активност и упражнения, насочени към трениране и заздравяване на мускулите на тазовата зона и пикочния мехур

Ноктурия смущава физически неактивните мъже с увеличена простатата

Честите нощни събуждания, предизвикани от силни позиви за уриниране, характеризират състояние, известно като ноктурия. То се среща много по-често при мъжете, които се движат по-малко през деня и не са достатъчно активни физически.

Учените са проследили данните от над 20 000 мъже, диагностицирани с доброкачествена простатна хиперплазия и страдащи от ноктурия. Повече от половината от мъжете отбелязали, че работата и ежедневието им са свързани с минимална двигателна активност.

Причините, които според специалистите свързват обездвижването с по-честите прояви на уголемената простата са няколко. Липсата на двигателна активност повишава чувствителността на нервната система и обостря някои неврологични реакции. Те провокират влошаване на съня и усещане на позиви за уриниране нощем. Освен това, липсата на редовни двигателни дейности съдейства за повишаване на склонността към възпалителни процеси в организма. Това поставя всички органи, включително простатата, в риск от възпаление.

Усилването на физическата активност при възрастните мъже може да допринесе за намаляване на риска или за по-лесното овладяване на простатното увеличение.

Видове терапии при доброкачествена простатна хиперплазия (според тежестта на състоянието)

Медикаментозна терапия

При по-тежко състояние и по-напреднало уголемяване на простатата лекарите предписват терапия с лекарствени средства като:

 • алфа блокери
 • фосфодиастеразни инхибитори
 • алфа редуктазни инхибитори
 • комбинирани лекарствени средства

Минимални инвазивни процедури

Прилагат се в случаите на неефективност на лекарствената терапия:

 • електровапоризация
 • ултразвук
 • поставяне на стент
 • термотерапия

Оперативна намеса

Прилага се в случаи, когато горепосочените методи не са имали ефект, когато симптомите са тежки или когато са налице усложнения от простатната хиперплазия.

Природна алтернатива при доброкачествена простатна хиперплазия

При първи симптоми на проблеми с простатата – трудности при уриниране, чести позиви и др., е необходимо без отлагане във времето да се посети уролог.

Едно от доказаните природни средства, препоръчвани от специалистите при доброкачествена хиперплазия на простатата е Простабор Форте / Prostabor® Forte. Активната съставка на Простабор Форте е пречистен и стандартизиран екстракт от Сао Палмето (Сереноа репенс). Тя има доказано позитивен ефект при голям брой пациенти с доброкачествено увеличена простата. Прилага се за повлияване на всички симптоми на състоянието и е отлично решение за отстраняване на проблема, измъчващ голяма част от представителите на силния пол.

Простабор Форте е изцяло природен продукт – алтернатива на синтетичните лекарствени средства за намаляване размера на простатата. Продуктът има запазващо сексуалните функции действие и няма странични ефекти. Простабор Форте се дозира според симптоматиката.

borola