простата диета

Не е достатъчно да сте наясно с кои храни от всекидневната диета можете да осигурите по-добри дни за простата си. Добре е да знаете и с кои храни застрашавате здравето ѝ. Може би присъствието на някои от изброените по-долу хранителни продукти в опасния списък ще ви изненада. По-добре обаче бързо да преодолеете изумлението и да се постараете да ги избягвате или да ограничите до минимум консумацията им. Препоръката важи с пълна сила за мъжете над 50 години и за тези с наследствено предразположение към простатни заболявания.

Храни във всекидневната диета, които са вредни за вашата простата

Червени и процесирани меса

Червените и преработените меса крият риск за простатата. Установено е, че редовната им консумация повишава с около:

  • 10-15% опасността от развитие на злокачествено заболяване на простатата
  • 30% риска от доброкачествено простатно уголемяване

Ето защо, за да имате здрава простата, непременно трябва да изключите тези хранителни продукти от вашата диета.
Неорганични месни продукти

В тази група попадат болшинството от предлаганите на пазара меса – говеждо, свинско, агнешко и пилешко. Животните, от които е добито месото, масово са хранени с неестествени за тях храни. Освен всичко останало са лекувани с антибиотици и инжектирани с хормони и стероиди за по-скоростно наддаване на тегло. Именно поради това съветът на специалистите е да избягвате консумацията на подобни меса. За да се радвате на здрава простата, е нужно да включите във вашата диета чисти месни продукти от естествено отглеждани животни.

Консервирани домати

Известно е, че суровите домати съдържат големи количества ликопен, естествен пигмент, който има положителен ефект върху простатата. Не така стои въпроса обаче с доматите от консервна кутия. Те са източник на т.нар. бисфенол. Това е синтетична форма на естроген, който повлиява хормоналния баланс на мъжкото тяло и се асоциира с повишен риск от увреждане на простатата. Това налага да ги отстраните от вашата диета, за да имате здрава простата.

Чипс и пържени картофи

Картофите са източник на аспарагин. При висока термична обработка въпросната аминокиселина се трансформира в акриламид. Това вещество се смята за канцерогенно и опасно за простата.

Храни с изкуствени подсладители

Аспартам, цикламат и захарин могат да се открият в състава на много храни, препоръчвани като диетични и подходящи за диабетици. Тези съединения обаче се асоциират с хормонални изменения, които могат да доведат до простатна хиперплазия и до злокачествено заболяване на простатата.

Необходимост от по-стриктен контрол на всекидневната диета за по-здрава простата

Както вече се уверихте, много от любимите ви храни в ежедневната диета са потенциално опасни за здравето на простатата. Поради това те трябва час по-скоро да отпаднат от менюто. Освен да се контролира хранителният режим е нужно да се полагат и профилактични грижи за простатата. Усилията определено си заслужават. Единствено по този начин ще се намали рискът от заболявания на простатата при мъже на средна и напреднала възраст.

Неизменно допълнение към здравословната диета за здрава простата

За още по-надеждна защита на вашата простата уролозите у нас препоръчват здравословната диета да се съчетае с приема на Простабор Форте/Prostasbor® Forte. Този 100% натурален продукт оказва благотворен ефект върху простатната жлеза и държи болестите надалече от нея. Положителното му въздействие се дължи на оптималното количество високопречистен екстракт от Сао Палмето (Сереноа Репенс). Извлекът от плодовете на американската палма джудже отдавна се използва за поддържане на простатата във форма. Механизмът на действие на екстракта от Сереноа Репенс в Простабор Форте е следният: действа чрез потискане на ензимните системи, които нарушават баланса на половите хормони (тестостерон и естроген) и довеждат до увеличаване на простатата.

Простабор Форте се предлага под формата на иновативни течни капсули (Solucaps). Те осигуряват по-бързо и цялостно усвояване на активната съставка, респективно по-мощен ефект.

Продуктът е напълно безвреден. Няма данни за нежелани ефекти и странични реакции дори при продължителна употреба. Не повлиява качеството на сексуалния живот.

borola