простата

Заболяванията на простата са сред основните „врагове“ на мъжете през втората половина от живота им. Голяма част от възрастните господа се опасяват, че тъпата болка в областта на простатната жлеза и трудното уриниране с времето могат доведат до развитие на по-сериозни проблеми. В повечето случаи обаче, притесненията им са напълно безпочвени, тъй като съществуват доброкачествени състояния на простатата, които имат същите симптоми като злокачествените заболявания. В настоящата статия ще ви представим кои са те и как се диагностицират.

Най-честите проблеми с простатата

Доброкачествена хиперплазия на простатата

Аденомът на простатната жлеза, известен още като увеличена простата, е сред най-често срещаните доброкачествени състояния на простатата при възрастните мъже. Доброкачествената хиперплазия започва незабележимо и при неглижиране на симптомите постепенно води до влошаване състоянието на засегнатия. При хронифициране заболяването може да доведе до редица усложнения като камъни в пикочния мехур, простатит, бъбречна недостатъчност, сексуални смущения, а нерядко и до запушване на пикочния канал.

Простатит

Възпалението или инфекцията на простатната жлеза засяга предимно млади момчета и мъже на средна възраст. Причинява депресия, проблеми с уринирането и сексуална дисфункция. Овладяването на симптомите зависи до голяма степен от вида и тежестта на заболяването.

Начини за диагностициране на заболяванията на простатата

Дигитално ректално изследване

Този вид изследване, известно още като ректално туширане, е задължителен елемент от прегледа на всеки пациент, който има проблеми с простата. При него лекарят чрез палпация установява размера и състоянието на простатната жлеза.

Кръвна картина

Резултатите от кръвната картина дават важна информация за количеството на простатно-специфичния антиген (PSA). Високите нива на този маркер може да са индикатор за злокачествено заболяване на простатата.

Урофлоуметрия

При това високотхнологично урологично изследване се получава ценна информация за скоростта на уриниране на пациента. Слабата струя на урината често е симптом за уголемена простата.

Цистоскопия

Урологичното изследване се осъществява с цитоскоп – специален уред, снабден с оптична система, който се вкарва през уретрата, за да се наблюдава лигавицата на пикочния мехур. Този метод помага да се визуализира увеличение на простатата.

Простабор Форте / Prostabor® Forte за здрава простата

Природният продукт Простабор Форте е надеждно средство за борба с проблемната простата. Той съдържа висококачествен стандартизиран екстракт от плодовете на Сао Палмето (Сереноа репенс). Редица клинични проучвания доказват ефективността на активната съставка при уголемена простата. Ефективността на продукта е съизмерима с тази на синтетичните лекарства като при 50% от засегнатите се наблюдава подчертано и трайно подобрение.

borola