простатит и цистит

Уголемена простата е популярното наименование на бавно прогресиращото заболяване „доброкачествена простатна хиперплазия“. Както подсказва името, то представлява увеличение на простатната жлеза – малък орган под пикочния мехур, който обхваща от двете страни уретрата. Нарастването на простатата води до притискане на уретрата и трудности в уринирането. Трудностите при поставяне на диагнозата произтичат от това, че има и други заболявания на отделителната система при мъжете, чиито симптоми силно наподобяват тези на уголемена простата. Това са циститът (възпаление на лигавицата на пикочния мехур) и простатитът (възпаление на простатата). С цел по-лесното им разграничаване едно от друго, ще посочим основните различия помежду им.

Основни разлики между уголемена простата, цистит и простатит, свързани с пола, възрастта и клиничните симптоми

Пол

Циститът засяга много по-често жените поради физиологичната особеност на уретрата. Тя е много по-къса, отколкото при мъжете и това благоприятства проникването на различни бактерии, които попадат в пикочния мехур и предизвикват възпаление.
Простатитът и уголемената простата са типично мъжки заболявания, тъй като при жените анатомично липсва простата.

Възраст

За цистита няма определена възрастова граница. Той се среща както при по-младите хора, така и при възрастните.
Според различни проучвания простатит се наблюдава основно при мъже между 30- и 40-годишна възраст, а уголемена простата – при представители на силния пол, прехвърлили 50 години.

Симптоми

Въпреки сходната клинична картина трите заболявания се различават едно от друго по определени признаци.

При цистита се наблюдава:

 • често уриниране
 • отделяне на малки порции урина
 • парене, болка и сърбеж при уриниране
 • помътняване и поява на неприятна миризма на урината
 • наличие на кръв в края на уринирането (хематурия)
 • чувство за „недоизпразнен“ пикочен мехур
 • наличие на левкоцити в урината

При простатита има:

 • повишена телесна температура и втрисане
 • често уриниране
 • болезненост при уриниране
 • смущения в ерекцията
 • наличие на левкоцити в урината

Уголемената простата се характеризира с:

 • забавено начало на уриниране
 • често уриниране
 • затруднено и мъчително уриниране
 • продължително уриниране
 • тънка и слаба струя урина
 • чувство за непълно изпразване на пикочния мехур
 • остатъчни капки урина след уриниране

Природното средство с доказан ефект срещу проблеми с простатата

Все повече уролози у нас използват Простабор Форте / Prostabor® Forte като средство на първи избор при при пациенти с уголемена простата и простатит. Основната причина за избора на този продукт е, че той превъзхожда останалите средства на пазара по качество, фармацевтична форма и технология на производство.

Простабор Форте доставя на мъжкия организъм първокласен екстракт от плодовете на американската палма джудже Сао палмето (Сереноа репенс). Извлекът е стандартизиран, което е гаранция за чистота и качество.

Простабор Форте се предлага под формата на иновативни течни капсули (Solucaps), запазена марка на фирма „Борола“, които осигуряват по-бързо и цялостно усвояване на активната съставка, а оттам и по-мощен ефект.

Продуктът е произведен съгласно изискванията за добра производствена практика

Всяка течна капсула Простабор Форте съдържа 160 mg висококачествен стандартизиран екстракт от плодовете на Сао Палмето. Продуктът започва да действа моментално, след като попадне в организма. Механизмът му на действие е следния – активната съставка потиска ензимните системи, които нарушават баланса на половите хормони (тестостерон и естроген) и водят до увеличение на простатата. Простабор Форте е тестван от специалисти, а ефектът е научно доказан. Клинични изследвания върху мъже с проблеми с простатата сочат, че активната съставка Сао Палмето потиска разрастването на простатната тъкан, като редуцира нейното възпаление и оток.

Поради своя мощен положителен ефект при затруднено уриниране Простабор Форте е окачествен с името „природен катетър“

Той е сочен като най-добрата алтернатива на широко използваните синтетични лекарства, повлияващи уголемяването на простатата.

Дозировката е индивидуална за всеки пациент. Определя се в зависимост от индивидуалното състояние и тежестта на симптомите съгласно класификацията по Международния простатен симптоматичен индекс (IPSS). При леко изразена симптоматика се приема по 1 течна капсула дневно, след хранене. При умерено изразена симптоматика се вземат по 2 течни капсули дневно, след хранене. При тежко изразена симптоматика точната дозировка се определя от специалист уролог.

Простабор Форте е практически безвреден. Има отлична поносимост и е перфектен избор за дълготрайна употреба. Не повлиява качеството на сексуалния живот.

borola