Уголемена простата – какви са усложненията

Неглижирането на симптомите на уголемена простата може да доведе до редица усложнения. Какви са потенциалните последици за здравето на мъжа и как да се предотвратят? Отговорите на тези въпроси ще разкрием в следващите редове.

Евентуални усложнения от уголемена простата

Задържане на урина (ретенция на урина)

Това е една от най-честите последици от нелекувана уголемена простата. Състоянието е особено неприятно. Свързва се с пълна или частична невъзможност за изпразване на пикочния мехур. Проявява се в две форми – остра и хронична.
Острото задържане на урина възниква внезапно. Съпроводено е с болка в областта на таза и над пубисната кост. Може да има подуване на корема.

Хроничната форма на задържане на урина не се характеризира с болка, а с постепенно изтъняване на струята при уриниране. С времето количеството на остатъчната урина в пикочния мехур нараства. В някои случаи може да достигне до над 2 литра.

Задържането на урина е предпоставка за образуване на камъни в бъбреците и възникване на инфекции на пикочните пътища.

Камъни в бъбреците

Твърде вероятно е мъжете, които не предприемат мерки за овладяване на уголемена простата, да образуват бъбречни камъни. Както вече споменахме тези твърди отлагания, съставени от минерали и соли, които се развиват в бъбреците са пряко следствие от задръжката на урина.

Постоянното задържане на урина с нейния богат на соли и минерали състав, води до натрупването и отлагането им във вид на песъчинки и впоследствие камъни. Най-честитят симптом за наличие на камъни в бъбреците е бъбречната криза – болезнено и неприятно състояние, което изисква незабавна медицинска помощ.

Инфекции на уринарния тракт

Задържащата се неизхвърлена урина е идеална среда за развитие на бактерии, а оттам инфекцията лесно успява да се разпространи из целия пикочопроводен път и да придобие животозастрашаващи размери.

Поява на кръв в урината

Уголемените и повредени вследствие на простатната хиперплазия кръвоносни съдове от вътрешността на простатата лесно се разкъсват и пропускат преминаването на кръв в урината. Причина за такова кървене може да е и преразтягане стената на пикочния мехур. Не е изключено и приемът на aнтикоагуланти (противосъсирващи средства) да доведе до неприятното усложнение. В случай че това е причината, приемът на тези медикаменти трябва да бъде преустановен незабавно и те да се заменят с подходяща алтернатива.

Запушване на пикочния канал

Тази последица от уголемена простата е сериозен рисков фактор за увреждане на бъбреците – препълване на мехура, връщане на урина през уретерите, издуване и повишаване на налягането около бъбреците. Всичко това може да застраши работата на тези чувствителни органи, а с това и живота на засегнатите.

Натуралният избор за овладяване на уголемена простата и предотвратяване на нежеланите последици

Спасение от тежките усложнения на уголемена простата доказано осигурява Простабор Форте / Prostabor® Forte. Научно доказано е, че този природен продукт спира нарастването на простатата и намалява размера ѝ, улеснява уринирането и предотвратява инфекциите на уринарния тракт. С негова помощ лесно и напълно безвредно мъжете с простатна хиперплазия могат да се предпазят от всички евентуални усложнения. Тайната на безотказното му действие се крие във високото качество на съставката, фармацевтичната форма и технологията на производство.

Простабор Форте е разработен на базата на първокласен екстракт от плодовете на американската палма джудже Сао палмето (Сереноа репенс). Активното вещество се предлага в иновативни течни капсули (Solucaps). Те осигуряват по-бързо и пълноценно усвояване на съставката от мъжкия организъм, респективно – по-мощен ефект. Простабор Фортe е произведен според стриктните стандарти за добра производствена практика. Процесът на стандартизация гарантира чистотата и ефективността на всяка капсула.

Механизмът на действие на Простабор Форте е колкото прост, толкова и ефективен

Наличните данни сочат, че активното вещество потиска ензимните системи, които нарушават баланса на половите хормони и довеждат до увеличаване на простатата. В резултат разрастването на простатната тъкан спира. Отокът постепенно намалява и изчезва напълно. Простатата възвръща нормалния си размер и мъжете забравят за дискомфорта в таза. Установено е, че при редовен и продължителен прием на Простабор Форте при голям процент от засегнатите се наблюдава подчертано и трайно подобрение. Дълговременната употреба не крие рискове за здравето на мъжете поради изцяло природния произход на продукта. Простабор Форте не повлиява сексуалната функция и има отлична поносимост.

borola