задържане на урина

Като задържане на урина се определя състоянието, при което е невъзможно да се изпразни напълно пикочният мехур от събраната в него урина. Проявите зачестяват с напредване на възрастта и може да доведат до сериозни увреждания на бъбреците с животозастрашаващи последствия. Проблемът със задържането на урина може да протече в две форми.

Остро и хронично задържане на урина при мъжете

Острата форма на задържане на урина се появява рязко и продължава кратко време. Дори при пълен пикочен мехур засегнатите не могат да уринират. Налице е тежък дискомфорт и болка. Налага се спешна намеса за предотвратяване на усложнения.

Хроничното задържане на урина протича с временни обостряния и ремисии. Засегнатите могат да уринират, но не успяват да изпразнят изцяло мехура си от събраната урина. Често състоянието не предизвиква сериозни оплаквания. Не му се обръща внимание, докато не се усложни и не се появят съпътстващи проблеми като инконтиненция и невъзможност за волево контролиране на пикочния мехур.

Основни причини за задържане на урина при мъжете

До трудно уриниране и задържане на урина може да доведат няколко основни причини:

  • неврологични проблеми
  • прием на определени медикаменти
  • атрофия на мускулатурата на пикочния мехур
  • и най-често – обструкция (запушване) на уретрата

Обструкцията на уретрата е причина за задържане на урина в над половината от случаите. Запушването на уретрата блокира пътя на урината извън тялото и тя се задържа в пикочния мехур. В основата на този проблем стоят различни фактори, но водещ сред тях е нарастването на простатната жлеза. Уголемената простата притиска уретрата от всички страни и възпрепятства преминаването на урината.

Увеличена простата, или доброкачествена хиперплазия на простатата, имат над половината от мъжете над 50-годишна възраст. Справянето с проблема е най-сигурният път към лесното и безпроблемно уриниране.

За справяне с уголемената простата и избягване задържането на урина

Като най-безопасен и същевременно ефективен метод за нормализиране размера на простатата и улесняване на уринирането се посочва приемът на екстракт от Сао палмето.
Много уролози и други спецалисти у нас препоръчват Простабор Форте / Prostabor® Forte. Продуктът съдържа стандартизиран екстракт от Сао палмето в максимално пречистена и висококачествена форма. Подходящ е за прием при проблеми с простатата във всяка възраст.

 

borola