дизурия

Появата на болка при уриниране, често придружена от парене и дискомфорт, се означава като дизурия. Симптомите засягат основно уретрата – тръбичката, която извежда урината извън пикочния мехур. Изяснени са няколко различни причини за поява на дизурия. Сред тях се нареждат и проблемите с простатата и най-вече – уголемена простата. Изясняването на точната причина за проблема е важно за предприемане на правилното лечение и улесняване на уринирането.

Основните причини за поява на дизурия

Ще разгледаме проблема от гледна точка на мъжкия пол. При жените болка и парене при уриниране се дължат основно на уроинфекции като цистит или уретрит. При мъжете обаче се появява още един фактор, който може да провокира дизурия и това са различните проблеми с простатата.
Простатната жлеза обхваща уретрата точно под пикочния мехур. Характерно за нея е естественото й и неизбежно уголемяване с напредване на възрастта на мъжа. От уголемена простата страдат над половината мъже над 50-годишна възраст. Един от характерните за увеличена простата симптоми е болката. Тя се засилва при уриниране, защото потокът на урината през уретрата засилва натиска върху простатата.

Кога е задължителна лекарска консултация и на какво може да разчитате?

Периодичен преглед при уролог за установяване състоянието на простатата е препоръчителен за всеки мъж над средна възраст. Не трябва да се отлага консултацията със специалист при продължителна дизурия, и особено ако тя е съпроводена с някое от следните оплаквания:

  • трудно уриниране на капки
  • чести позиви за ходене до тоалетната
  • засилване на болката по време на уриниране
  • поява на кръв в урината (хематурия)

При дизурия, провокирана от уголемена простата, подобряването на състоянието изисква нормализиране размерите на жлезата. За тази цел може да се разчита на позитивния ефект от приема на екстракт от Сао палмето. Уролозите у нас препоръчват природния продукт Простабор Форте / Prostabor® Forte, съдържащ пречистен и стандартизиран екстракт от Сао палмето. Продуктът е с много добра поносимост и при болшинството от приемащите го пациенти се наблюдава трайно подобрение на проблемите с простатата.

 

borola