простатна жлеза

С напредване на възрастта простатната жлеза се нуждае от повече грижи. В тази статия сме изложили важна информация за простатата и поддържането на здравето ѝ.

Простатната жлеза е изключително важна част от организма

Тя е с размери колкото орех и тежи около 20 гр. Разположена е зад пикочния мехур.

С най-голяма честота сред простатните проблеми, особено при възрастните мъже, се откроява доброкачествената хиперплазия на простатата

Това е сериозно състояние, въпреки че се счита за естествено, възрастово-обусловено нарастване на размерите на този жлезист орган. В лекарските среди е широко разпространено схващането, че вероятността за заболяване нараства правопропорционално на възрастта.

Уголемяването на простатата протича със симптоми, които са общи с тези при цистит, простатит и други възпаления на уринарния тракт и пикочо-половата система. Сред разпознаваемите симптоми са честите позиви с трудно и бавно уриниране и усещане за неизпразнен пикочен мехур.

Специалистите разделят периода на увеличаване размерите на простатната жлеза на две фази

Първата започва през тийнейджърската възраст, а втората – около 40-те години. През останалата част от живота, простатата нараства със сравнително бавни темпове, като рязкото увеличение на нейните размери е сигнал за проблем.
Според специалисти, чрез провеждането на подходяща профилактика мъжете могат да избегнат прекомерното нарастване на простатата посредством отстраняването на рисковите фактори.

Фактори, водещи до доброкачествено уголемена простатна жлеза

Приема се, че заболяването се дължи на хормоналните изменения, настъпващи с напредването на възрастта, свързани с увеличеното количество тестостерон.

Други провокиращи фактори са наследствеността, развитието на някои видове инфекции, влошаване на кръвообращението в малкия таз, нездравословния начин на живот и др. Според лекарите, съществуват и случаи – изключения от правилото – когато въпреки основния рисков фактор – напредването на възрастта, хиперплазия не се наблюдава.

Простатно специфичният антиген – основен показател за състоянието на мъжката простатна жлеза

Простатно специфичният антиген e гликопротеин, който се синтезира в епителния слой на простатата. Оттам той се отделя в семенната течност. За основна негова функция се счита поддържането на слабо вискозната течна структура на спермата, за улесняване движението на сперматозоидите и навлизането им в матката.

Простатно специфичният антиген е открит сравнително скоро. Той е основен показател, чието съдържание в кръвта се проследява за установяване състоянието на простатата при мъжете. Повишените нива на този антиген (над 4 нанограма/мл) обикновено са показател за проблем с простата. Проследяването на нивата му се използва като метод за отчитане ефективността на предприетото лечение при установяването на простатен проблем.

Скринингови изследвания с помощта на простатно специфичния антиген се въвеждат като превантивна здравна мярка за мъже над 50-годишна възраст.

Общо около 500 000 мъже в България страдат от доброкачествено увеличена простатна жлеза

50% от тях са навършилите 50–годишна възраст, а 80% – навършилите 80 години. Мнението на много специалисти е, че повече от 40% от тях имат възможността да предотвратят оперативно лечение чрез навременна диагностика и подходящо лечение.

Специалистите съобщават и обезпокоителните факти, че около 90% от мъжете се притесняват да посетят специалист уролог, с когото да споделят притесненията си. Това може да доведе до влошаване на заболяването им и по-трудното му лечение.

При уголемена простатна жлеза – не се колебайте, потърсете решение

При простатна хиперплазия е добре да се знае, че съществуват природни продукти с доказан оздравителен и противовъзпалителен ефект върху простатата. Такъв продукт е Простабор Форте / Prostabor® Forte. Заради мощния му ефект при простатни проблеми, го наричат „природен катетър“. Той съдържа екстракт от плодовете на растението Сао Палмето – Сереноа Репенс. Активната съставка действа чрез потискане на ензимите, които нарушават баланса на половите хормони и довеждат до простатна хиперплазия. Продуктът намалява възпалението и отока на простатата, улеснява уринирането и подобрява самочувствието и мъжествеността на страдащия.

Простабор Форте притежава противовъзпалително действие, което е от съществено значение за предотвратяване увеличаването на простатата и превенция на простатит.

Простабор Форте е практически безвреден и не пречи на сексуалната функция.

borola

2 коментара

  1. Здравейте, г-н Михайлов,
   Според индивидуалния международен простатен симптоматичен индекс (МСПИ), простабор се приема по следния начин:
   0 до 7 точки – леко изразена симптоматика – по 1 течна капсула дневно, след хранене
   8 до 19 точки – умерено изразена симптоматика – по 2 течни капсули дневно, след хранене
   20 до 35 точки – тежко изразена симптоматика – след консултация с уролог, който може да ви препоръча Простабор Форте и/или друг вид лечение според вашето състояние.

Коментарите са изключени.