изпускане на урина при мъже

Неволното изпускане на урина при мъже не само влошава качеството на живот. Според неотдавнашно проучване то може да е и рисков фактор за преждевременна смърт. Резултатите са публикувани в онлайн изданието на сп. The Journal of Urology през 2022 г.

„Изследването безспорно е показателно за едно. Трябва да се прави задълбочена оценка на общото здравословно състояние, рисковите фактори и съпътстващите заболявания при мъжете със симптоми на долните пикочни пътища“. В това са единодушни учените, оглавявани от Йоне Акерла, специалист по урология в Университетската болница в гр. Тампере, Финландия.

Изпускане на урина при мъже – данни от изследването

Изследователският екип анализира данните на повече от 3000 финландци със симптоми на долните пикочни пътища, в т.ч. нежелано изпускане на урина. Участниците са част от проучване от 1994 г. Възрастта им варира от 50 до 70 години. Специален фокус е поставен върху 1167 от мъжете, близо половината от които са починали по време на 24-годишното проследяване.

Учените разглеждат симптомите на долните пикочни пътища като рисков фактор за смъртност. Отчетено е влиянието на възрастта и медицинското състояние на пациентите, както и тежестта на оплакванията.

Изследователите гледат на умерените до тежки симптоми на долните пикочни пътища като на маркери за недобро здраве.

Повече за резултатите от проучването

Мъжете с умерени до тежки симптоми на изпразване на пикочния мехур имат 20% по-висок риск от ранна смърт. Примери за такива симптоми са намален уринарен поток – трудно начало, прекъсване, слаба струя на урината.

При мъжете с умерени до тежки симптоми, свързани със съхранението на урина, рискът от преждевременна смърт е двойно по-висок – цели 40%! Тези симптоми включват императивни позиви за уриниране, често уриниране нощем (никтурия) и неволно изпускане на урина.

Изненада за учените е, че дори при мъжете с по-леки, но често повтарящи се симптоми на долните пикочни пътища през деня, рискът от ранна смърт е 30%. Опасността нараства на 50% при чести позиви за уриниране през нощта.

Природно решение при изпускане на урина при мъже (основно поради увеличена простата)

Уролозите у нас препоръчват Простабор Форте / Prostabor® Forte като средство на първи избор при незадържане на урина вследствие на простатна хиперплазия.

Това е продукт с природна формула за нормална функция на простатата и пикочо-половата система. Благодарение на висококачествения стандартизиран екстракт от плодовете на Сао Палмето 320 mg той се прицелва директно в същината на проблема. А именно – увеличената простатна тъкан.

Приемът спомага за редуциране на възпалението и отока, а оттам и за подобряване на уринирането.
Иновативните течни капсули (Solucaps) осигуряват по-пълно и цялостно усвояване на активната съставка, респективно – по-добро действие.

Продуктът не предизвиква нежелани ефекти и е подходящ за продължителна употреба. Освен че допринася за нормално уриниране, влияе благоприятно на сексуалната функция.

borola