трудно започване на уринирането

С проблема „трудно започване на уринирането“ могат да се сблъскат хора от всеки пол и възраст. Най-засегнати са обаче мъжете над 50 години заради възрастовите изменения, които претърпява простатната жлеза (простатата). Научете повече от статията.

Обобщение на най-важното за оплакването

Трудното започване на уринирането е състояние, при което началото на процеса на уриниране е затруднено. Често е налице усещане за болка и парене. Потокът на урината е слаб и променлив (уриниране на капки или лека струя).

Проблемът се задълбочава с времето. При невземане на мерки за разрешаването му може да се стигне до задържане (ретенция) на урина. Това е патологично състояние, свързано с пълна или частична невъзможност да се изпразни пикочния мехур.

Други възможни причини за трудно започване на уринирането освен възрастовите изменения на простатната жлеза

Такива са инфекцията на простатата (простатит) или на пикочните пътища. Симптомите на възможна инфекция включват парене и болка при уриниране, често уриниране, мътна урина, внезапна неотложна нужда за уриниране, кръв в урината.

Затрудненото започване на уриниране може да е резултат и от:

 • приема на лекарствени средства (медикаменти срещу настинка и алергия; трициклични антидепресанти; лекарства за контролиране на неволно изпускане на урина (инконтиненция); някои витамини и добавки)
 • нарушения на нервната система или проблеми с гръбначния мозък
 • странични ефекти от операция
 • стеснение на пикочния канал (стеноза на уретрата)
 • прекалено стегнати (спастични) мускули на таза

Домашни мерки срещу трудно започване на уринирането

За стимулиране на уринирането в домашни условия помага:

 • налагане на топъл компрес в долната част на корема (под пъпа и над срамната (пубисната) кост), където се намира пикочния мехур
 • правене на масаж или оказване на лек натиск на пикочния мехур
 • вземане на топла вана

Необходимо е незабавно да се потърси медицинска помощ в случай на:

 • висока температура, повръщане, болка в хълбоците или гърба, втрисане, уриниране на капки или лека струя
 • кръв в урината, мътна урина, честа или спешна нужда от уриниране, отделяне на секрет от пениса
 • задържане на урина

Отговорът на природата при трудно започване на уринирането е…

Простабор Форте/Prostabor® Forte, който поради мощния си ефект при затруднено уриниране си е спечелил прозвището „природен катетър“. Положителният ефект на този изцяло природен продукт върху уринарните симптоми на увеличена простата се дължи на:

Активната съставка потиска ензимните системи, които нарушават баланса на половите хормони (тестостерон и естроген) и довеждат до увеличаване на простатната жлеза. Експериментални данни показват, че Сао Палмето потиска разрастването на простатната тъкан, като редуцира възпалението и отока. Установено е, че при над 50% от пациентите се наблюдава подчертано и трайно подобрение.

Продуктът е практически безвреден. Няма противопоказания. Може да се употребява продължително време, тъй като има много добра поносимост. Има удобен прием и е икономически изгоден – дозира се по 1 течна капсула дневно. Оказва положителен ефект върху сексуалната функция.

borola