лечение на простата с природни средства

Много специалисти препоръчват лечение на простата с природни средства. Причината е, че то е ефективно и напълно безопасно. Ето и растенията, на чиито лечебни свойства се базира най-често алтернативната терапия…

Африканска слива (Pygeum africanum)

Някои африкански племена от стотици години използват стрита кора от това вечнозелено дърво срещу проблеми с уринирането при хора в напреднала възраст. Това прави впечатление на учените. В средата на XX век те разработват метод за извличане на липидо-стеролов екстракт от растението. Въпросният екстракт се използва успешно при уринарни проблеми, свързани с уголемена простата (доброкачествена простатна хиперплазия [ДПХ]).

Обикновена коприва (Urtica dioica) – и тя се използва за лечение на простата с природни средства

Изследвания потвърждават ефективността на копривата при простатит (възпаление на простатата) и други простатни проблеми. За лечебни цели се използва коренът на растението. Освен полизахариди, лектини и липофилни съединения той съдържа мастни киселини. Доказано е, че една от мастните киселини в състава му (9-хидрокси-октадекадиенова киселина) инхибира действието на т.нар. ензим ароматаза в тялото. Въпросният ензим има ключова роля в синтеза на естрогени. По този начин екстрактът от корен на коприва действа на хормонално ниво, потиска растежа на простатата и има противовъзпалителен ефект. Европейската агенция по лекарствата (EMA) препоръчва употребата му при симптоми на долните пикочни пътища, свързани с ДПХ.

Тиква (Cucurbita)

При проблеми с простатата се използват семена от тиква. Благоприятният им ефект се дължи на високото съдържание на мастни киселини (особено на линолова киселина). Те намаляват нивата на дихидротестостерон (DHT) в простатната тъкан и понижават налягането в пикочния мехур и пикочния канал (уретрата).

Палма джудже (Serenoa repens) – неизменна част от лечение на простата с природни средства

Растението е известно още с името Сао палмето. Индианците го използват от векове при специфични мъжки проблеми. Данни за употребата му при лечение на уголемена простата датират още от 1800 г.

За лечебни цели се употребяват плодовете, от които се извлича маслен екстракт. Той е богат на свободни мастни киселини (олеинова, лауринова, миристинова, линолова и линоленова), а така също на стероли и триглицериди. Има антиандрогенен ефект (ефект, потискащ влиянието на мъжките полови хормони). Действа противовъзпалително, противооточно и противотуморно. Показан е при пациенти с ДПХ и за облекчаване на свързаните с това състояние пикочни симптоми. Едно от основните му преимущества е, че не води до промени в нивата на основния мъжки хормон тестостерон.

Висококачествен продукт със Сао Палмето, препоръчван от все повече уролози у нас за самостоятелно или допълващо лечение на простата с природни средства

Нараства броят на специалистите у нас, които препоръчват Простабор Форте/Prostabor® Forte при простатни проблеми. Това е напълно натурален продукт с оптимално съдържание на стандартизиран екстракт от плодовете на Сао Пламето – 320 мг. Процесът на стандартизация гарантира чистотата и ефективността на всяка капсула. Активната съставка се намира в мастноразтворима форма – Solucaps (течни капсули) с цел по-бързо и цялостно усвояване, а оттам и по-мощен ефект. Тя действа чрез потискане на ензимните системи, които нарушават баланса на половите хормони (тестостерон и естроген) и довеждат до увеличаване на простатата.

Редица клинични проучвания доказват ефективността на продукта при ДХП. Установено е, че:

  • действието му е съизмеримо с това на синтетичните лекарства
  • при над 50% от пациентите се наблюдава подчертано и трайно подобрение

Продуктът е напълно безопасен, има отлична поносимост и е подходящ за продължителен прием.

borola