при проблеми с простатата

При проблеми с простатата няма нужда от драстични промени в начина на живот. Нужно е малко, за да се подобри значително качеството на живот. В следващите редове ще посочим няколко лесни ежедневни промени за облекчаване и намаляване на дискомфорта при проблеми с простатата.

Правилно подбран хранителен режим при проблеми с простатата

Придържането към специална диета е важна стъпка за овладяване на проблеми с простатата. Неизменна част от менюто на засегнатите трябва да бъдат:

  • сьомгата или друга мазна риба – богат източник на незаменимите омега-3 мастни киселини, които намаляват възпалението на простатата и подпомагат оздравителния процес
  • домати – съдържат високо количество ликопен, силен антиоксидант, който влияе положително на простатата и нейните функции
  • броколи – изобилстват от сулфорафан, фитохимикал, който се справя с последиците от уголемена простата
  • орехи – имат високо съдържание на цинк, микроелемент, който възпрепятства трансформирането на тестостерон в дехидротестостерон – процес, за който се смята, че е тясно свързан с доброкачествена хиперплазия на простатата

При проблеми с простатата е препоръчително да се хапва 2-3 часа преди сън

Вечерята трябва да е лека. Не е добра идея да се ядат плодове или храни, богати на захар. Не бива да се приемат много течности преди лягане. По този начин ще се разреди ходенето до тоалетната нощем. Добре е да се избягват кофеина и алкохола, тъй като те могат да раздразнят пикочния мехур и да утежнят проблема с честото уриниране нощем.

Редовни кардио тренировки за подобряване на симптомите при проблеми с простатата

Аеробните упражнения, изпълнявани редовно, значително подобряват симптомите на уголемена простата. Това сочи проучване на учени от престижната клиника „Майо“ в САЩ. Ето защо мъжете, които имат проблеми с простатата, е добре да наблегнат на кардиото – бягане, плуване, енергично ходене.

Още няколко промени при проблеми с простатата

По отношение на уринирането специалистите съветват да:

  • не се отлага ходенето до тоалетна
  • се ходи до тоалетна през равни интервали (през 2-3 часа максимум)

Съветът на специалистите при проблеми с простатата

Уролозите у нас препоръчват Простабор Форте/Prostabor® Forte като средство на първи избор при простатни проблеми. Този природен продукт спокойно може да се използва като допълнение към промените в начина на живот или към назначената терапия. Благотворното му въздействие се дължи на висококачественият стандартизиран екстракт от плодовете на Сао Палмето (Сереноа репенс) – 320 mg. Процесът на стандартизация гарантира чистотата и ефективността на всяка капсула. Продуктът намалява честотата на позивите за уриниране, допринася за по-лесно уриниране и нормализира размера на простатата. Това обаче не е всичко! Има положителен ефект върху сексуалната функция. Не предизвиква нежелани реакции. Подходящ е за продължителна употреба. Приема се веднъж на ден, което улеснява придържането към терапията.

borola