лекарства при хиперплазия на простатата

Терапията с лекарства при хиперплазия на простатата (доброкачествено увеличаване на жлезата) крие известни рискове за сексуалния живот на мъжете. Състоянието засяга около половината от господата на възраст между 51 и 60 години, като броят на потърпевшите нараства с напредване на възрастта. Разрастването на простатната тъкан води до притискане на пикочния канал (уретра), който извежда урината от тялото. Ето защо при доброкачествена хиперплазия на простатата засегнатите най-често имат оплаквания при посещение на тоалетната по малка нужда. Симптомите включват чести позиви за уриниране, включително през нощта, прекъсната или слаба струя на урината, чувство за неизпразнен пикочен мехур и трудности при започване на уриниране. А ето какво трябва да знае всеки мъж за лечението на уголемена простата.

Лекарства при хиперплазия на простатата

Едно от основните притеснения на господата при избора на лечение на доброкачествена хиперплазия на простатата са страничните ефекти, засягащи сексуалния живот. В зависимост от прилаганите медикаменти, потенциалните рискове са различни. Те включват еректилна дисфункция, ниско либидо, намален обем на еякулация или ретроградна еякулация, при която спермата се връща обратно в пикочния мехур, вместо да се изхвърля през пениса.

Алфа блокери

Алфа блокерите, като тамсулозин или теразозин, спомагат за отпускане на натиска, който уголемената простата оказва върху уретрата. При лечение с тези медикаменти много мъже забелязват намален обем на еякулацията. Основната причина е ретроградната еякулация. Проучване установява, че тамсулозинът намалява обема на еякулата при почти 90% от мъжете, а близо една трета от приемащите съставката изобщо не са изхвърляли семенна течност.

5-алфа редуктазни инхибитори

5-алфа редуктазните инхибитори, като дутастерид и финастерид, свиват увеличената простатна тъкан. По този начин намаляват напрежението, което жлезата оказва върху уретрата и пикочния мехур и овладяват смущаващите оплаквания при уриниране. Страничните ефекти, които засягат половата мощ на мъжете, приемащи тези медикаменти, включват ниско либидо, еректилна дисфункция и намален обем на еякулата (макар и по-рядко). Добрата новина е, че според изследване по темата, само 10% от господата споделят, че са изпитали нежеланите ефекти. Тези лекарства се свързват още с потенциален риск от намаляване броя на сперматозоидите. Но този проблем засяга само мъжете с уголемена простата, които искат да имат деца.

Фосфодиестераза тип 5 инхибитори

Фосфодиестераза тип 5 инхибиторите като тадалафил се прилагат успешно за овладяване на уголемена простата и еректилна дисфункция. Когато се приема в ниски дози, съставката подпомага потока на урината и изпразването на пикочния мехур. Въпреки че не се свързва с преки странични ефекти за сексуалния живот, има потенциален риск медикаментът да причини главоболие и разстроен стомах, които да намалят либидото.

Безопасна природна алтернатива на популярните лекарства при хиперплазия на простатата

Специалистите по мъжко здраве у нас препоръчват природен продукт без странични ефекти за доказано овладяване на уголемена простата. Резултатът при прием на Простабор Форте / Prostabor® Forte е сходен с ефекта при употреба на най-популярните синтетични лекарства. Доказано е, че натуралното средство води до подчертано и трайно подобрение при над 50% от мъжете с доброкачествена хиперплазия на простатата. Мощният ефект върху структурата и функцията на жлезата и пикочно-половата система се дължи на активната съставка Сао Палмето (Serenoa repens) във високо количество (320 mg).

Благоприятното действие е допълнително подсилено от иновативната фармацевтична форма – течни капсули (Solucaps), която гарантира по-бързо и цялостно усвояване от организма.

Продуктът е напълно безопасен, има отлична поносимост и е подходящ за продължителен прием. Безспорно предимство е, че повлиява благоприятно сексуалната функция на мъжете за разлика от повечето синтетични лекарства. Може да закупите от аптеките в страната или да поръчате онлайн от сайта на електронен магазин МоМо – www.momo.bg.

borola