увеличена простата лечение

Необходимостта от медикаментозно лечение на увеличена простата е тема с много въпросителни, която вълнува представителите на силния пол. В следващите редове споделяме повече за подходите при овладяване на доброкачествена хиперплазия на простатата с конвенционалните лекарства и не само.

Кога е необходимо медикаментозно лечение за увеличена простата?

Истината е, че не при всеки мъж с уголемяване на простатата е необходимо да се приемат лекарства. Жлезата е разположена около уретрата и в нормално състояние е с размерите на кестен. Но при анормален клетъчен растеж, простатната тъкан се разраства и започва да притиска пикочния канал. В резултат се проявяват неприятни симптоми при посещение на тоалетната по малка нужда като чести позиви за уриниране, включително през нощта, затруднения при започване на уриниране, слаб поток на урината, чувство за ненапълно изпразнен пикочен мехур.

Когато оплакванията са по-леки и не влошават драстично качеството на живот, обикновено не е необходимо медикаментозно лечение. Но при по-тежките случаи, които причиняват сериозен дискомфорт, или при пациенти, които имат придружаващи оплаквания като пикочни инфекции и камъни в пикочния мехур, вероятно лекуващият специалист ще предпише медикаментозна терапия.

Често назначавани лекарства за простата

В случаите, когато мъжете имат умерени до тежки симптоми се назначава лечение, съобразено с индивидуалните нужди на пациента.

Най-често използваните лекарства за овладяване на доброкачествена хиперплазия на простатата са:

  • Алфа-блокери
  • 5-алфа редуктазни инхибитори
  • Фосфодиестераза тип 5 инхибитори

Алфа-блокерите действат като спомагат за отпускане на мускулатурата в близост до простатата. Така понижават налягането и улесняват изхвърлянето на урината през пикочния канал. Потенциални странични ефекти от употребата на алфа-блокери са чувство за умора, ускорено сърцебиене, ниско кръвно налягане и тремор. Счита се, че приемането на лекарството преди лягане намалява риска от появата на нежелани реакции.

Инхибиторите на 5-алфа редуктаза блокират производството на мъжкия полов хормон дихидротестостерон, който се натрупва в жлезата и може да предизвика растеж на простатната тъкан. Тези медикаменти действат по-бавно от алфа-блокерите и обикновено се назначават при мъже с умерено уголемена простатна жлеза. Нежеланите ефекти често са свързани с негативно отражение върху сексуалния живот. Мъжете се оплакват от еректилна дисфункция, понижено либидо, намален обем на еякулацията и проблеми с плодовитостта.

Инхибиторите на фосфодиестераза-5 действат чрез отпускане на гладките мускули в долните пикочни пътища, което помага за облекчаване на симптомите на доброкачествена хиперплазия на простатата. Тези лекарства често са изписвани при еректилна дисфункция. Част от нежеланите ефекти включват ниско кръвно налягане, депресивни състояния, главоболие, храносмилателни проблеми и световъртеж.

Природна алтернатива с отличен профил на безопасност при увеличена простата

Специалистите по мъжко здраве у нас препоръчват Простабор Форте / Prostabor® Forte на мъжете с уголемена простата. Резултатът при прием на това изцяло природно средство е сходен с ефекта от употребата на изброените синтетични лекарства. Установено е, че природният продукт води до подчертано и трайно подобрение при над 50% от мъжете с доброкачествена хиперплазия на простатата. Благоприятното действие върху структурата и функцията на жлезата и пикочно-половата система се дължи на активната съставка Сао Палмето (Serenoa repens). Тя е във високо количество (320 mg) и е максимално пречистена. Мощният ефект на съставката е подсилен от иновативната течна форма (Solucaps), която гарантира по-бързо и цялостно усвояване от организма.

Продуктът е напълно безопасен, има отлична поносимост и е подходящ за продължителен прием. Безспорно предимство е, че повлиява благоприятно сексуалната функция на мъжете. Може да закупите от аптеките в страната или да поръчате онлайн от сайта на електронен магазин МоМо – www.momo.bg.

borola