простатит плодовитост

Възпалителните заболявания на простатата, като простатит, е възможно да се отразят върху мъжката плодовитост. В следващите редове споделяме повече за малката жлеза с голямо значение за фертилитета при господата.

Простатит – какво е полезно да знаем?

Причината за простатит може да бъде инфекция, възпаление или комбинация от двете. Симптомите включват чести позиви за уриниране, болка при ходене по малка нужда или след полов контакт. При остър простатит споменатите оплаквания са придружени от повишена телесна температура и отпадналост. Хроничният простатит се среща по-често и може да бъде два вида:

  • Хроничен простатит с бактериален произход
  • Хроничен простатит с небактериален произход (тазово-възпалителна болест)

В първия случай простатитът се развива по-бавно, а симптомите не отшумяват в продължение на седмици, дори месеци. Причината за възпалението са бактерии, най-често същите, които причиняват рецидивиращи инфекции на пикочните пътища, например Escherichia coli, Enterococcus faecalis и др. Оплакванията са по-леки, отколкото при острия простатит, като към споменатите може да се прибави и наличие на кръв в урината.

Когато простатитът е с небактериален произход, възпалението е резултат от раздразнени нерви в областта на простатата. Конкретните първопричини за тазово-възпалителната болест все още не са напълно изяснени. Оплакванията включват прекъсната струя урина, болки в долната част на таза, главно около основата на пениса и ануса. Неприятните симптоми продължават повече от 3 месеца.

Как развитието на простатит повлиява мъжката плодовитост?

Възпалението на простатата е свързано с качеството на спермата, а оттам и с плодовитостта при мъжете. При остър простатит възпалението води до повишаване на температурата в тестисите. Резултатът е понижаване броя на сперматозоидите и по-висок процент аномалии. А наличието на гной в еякулата променя киселинността на средата, което води до намалена подвижност на сперматозоидите.

При хроничен простатит също се наблюдават изменения в качеството на спермата. В началото инфламаторните процеси забавят подвижността на сперматозоидите, но с напредване на времето персистиращата инфекция повлиява сериозно тестисите. Възможно е за няколко години да настъпи увреждане във функцията на каналчетата на тестисите и това да намали производството на сперматозоиди. Ако състоянието не се овладее своевременно, в напредналите фази спермограмата показва намалено общо количество сперматозоиди, значително понижаване в подвижността им и повишена концентрация на патологични сперматозоиди.

Помощ от природата срещу възпалена простата

Простабор Форте/Prostabor® Forte е натуралното средство за нормализиране функцията на простатата и пикочо-пoловата система. Благоприятният ефект на продукта върху мъжкото здраве се дължи на активната съставка – висококачествен стандартизиран екстракт от Сао Палмето – 320 mg. При редовен прием спомага за овладяване на възпалението на простатата, намаляване размера на жлезата и облекчаване на неприятните смущения при уриниране. Продуктът овладява раздразнението при простатит и повлиява благоприятно сексуалната функция, което е безспорно предимство за мъжете. Ефективността при употреба на продукта е съизмерима с тази на конвенционалните медикаменти. За оптимален ефект се препоръчва продължителен прием. Няма данни за противопоказания и странични ефекти.

borola