проблемно уриниране

Често срещано оплакване сред мъжете над 50 години е проблемно уриниране, което най-вероятно подсказва, че простатата ви се нуждае от допълнителна грижа. Индикациите, че нещо с жлезата не е като по старому, обикновено включват чести позиви за посещение на тоалетна, трудности при започване на уриниране, слаб поток на урината и чувство за неизпразнен пикочен мехур. Ако и вие сте един от тези мъже, то следващите редове са за вас.

Кога простатата причинява проблемно уриниране при мъжете?

Доброкачествена хиперплазия на простатата (ДПХ) е нераково състояние, при което жлезата увеличава размера си. При нормални обстоятелства този орган е с големина на кестен и се намира непосредствено под пикочния мехур, като заобикаля уретрата. Простатата изпълнява важна функция за репродуктивното здраве при мъжете, защото участва в производството на семенна течност и изхвърлянето й от организма при еякулация. При младите мъже жлезата рядко създава проблеми, но с напредване на възрастта при голям процент от господата възникват неприятните смущения при уриниране, които значително могат да влошат качеството на живот. Причината е, че простатата расте през целия живот на мъжа, като е възможно да достигне до размерите на портокал, според Фондацията за урологични грижи на САЩ. Неизбежно е това доброкачествено уголемяване на жлезата да доведе до притискане на уретрата и последващите симптоми.

Към момента точната причина за ДПХ не е известна, но се предполага, че е свързана с възрастта и мъжките хормони, причиняващи пролиферация на клетките на простатата. Възрастта е основна предпоставка за уголемяване на жлезата, като това твърдение е подкрепено от проучване, проведено в Сингапур. С напредване на годините на населението честотата на местните пациенти с умерени до тежки симптоми на ДПХ се увеличава – от 10% през 1997 г. на 14% през 2005 г. и 16,5% през 2012 г. От друга страна е възможно по-добрата осведоменост за проблема да е причина за повишения брой регистрирани случаи. Напредъкът в здравеопазването позволява ранно откриване на уголемената простата и своевременно овладяване на неприятните симптоми.

Съвети за превенция и облекчаване на симптомите

  • Редовна двигателна активност
  • Здравословна диета
  • Прием на естествени средства

Проучвания доказват ползите за здравето на простатата от практикуването на физическа активност. Движението освен за превенция се оказва благоприятно и за овладяване на неприятните симптоми при уголемяване на жлезата. Подходящо е да се практикуват джогинг, плуване, тенис и др., а за най-ефективни срещу смущенията при уриниране са някои йога упражнения.

За преодоляване на проблемите с простатата е препоръчително да се спазва балансирана диета. Затова е добре в менюто да присъстват източници на ликопен, омега-3 мастни киселини и цинк. Тук ще откриете как да си ги набавите. От друга страна за здравето на простатата не е подходящо да се консумират големи количества преработени меса, захар и алкохол.

Сао Палмето е природната съставка с доказан ефект при доброкачествена хиперплазия на простатата

Мъжете с уголемена простата спокойно могат да се доверят на Простабор Форте/Prostabor®Forte за овладяване на смущенията. Този изцяло природен продукт съдържа високи количества екстракт от плодове на Сао Палмето (Serenoa repens) – 320 mg. Бързото действие на продукта е гарантирано и благодарение на иновативната фармацевтична форма Solucaps (течни капсули), която позволява цялостно усвояване на съставката. При редовен прием ефектът е намаляване на оттока, възвръщане нормалния размер на жлезата и нормализиране на уринирането. Безспорно предимство на продукта е, че повлиява положително и сексуалната функция при господата, за разлика от някои синтетични продукти. Продуктът е с удобен и икономически изгоден прием – по 1 капсула дневно, след хранене. Подходящ е за дълговременна употреба. Няма данни за противопоказания и странични ефекти.

borola