честото уриниране нощем

Честото уриниране нощем (ноктурия) не е нещо нормално. Все пак в малките часове на деня тялото синтезира големи количества от хормона вазопресин, с което цели да намали нощното уриниране.

„Не е в реда на нещата час по час да се ходи до банята нощем. Това важи с особена сила за младите. С напредване на възрастта е обичайно да се става поне веднъж на вечер, за да се облекчат физиологичните нужди“. Коментарът е на д-р Бланка Мадурга Патуел. Тя е национален координатор на работната група по Функционална урология и уродинамика при жените към Испанската асоциация по урология (AEU). Именно д-р Патуел ще ни разкрие повече за проблема и неговото решение.

Честото уриниране нощем е налице, когато се прекъсва съня, за да се става над 2 пъти през нощта до тоалетна

„Ако човек страда от безсъние и изпитва необходимост да уринира няколко пъти нощем, в този случай не говорим за ноктурия. Обикновено състоянието лесно може да се диагностицира, като се води дневник на уриниране“, уточнява експертът. Тя обръща внимание, че честото уриниране през нощта обикновено се среща при мъже над 50-годишна възраст. В ранна възраст по-потърпевши са жените.

Д-р Патуел дебело подчертава, че трябва да се прави разграничение между ноктурия и свръхактивен пикочен мехур в по-напреднала възраст. „Свръхактивният пикочен мехур е състояние, което засяга около 70% от хората над 70 години. Ноктурията е един от неговите симптоми“, уточнява специалистът. Тя информира, че в най-рисковите групи за често уриниране нощем попадат:

За справяне с проблема д-р Патуел препоръчва…

  • контрол над наличните заболявания
  • преглед на приеманите медикаменти
  • преразглеждане на навиците

„В повечето случаи при отсъствие на основно заболяване ноктурията може да се преодолее с някои промени в навиците“, категорична е д-р Патуел.

Ако провокиращият фактор за честото уриниране нощем е простатната хиперплазия, работещото природно решение у нас е…

Простабор Форте/Prostabor® Forte – продукт с естествен състав за здрава простата и нормална функция на пикочо-половата система. Активната съставка е екстракт от плодове на Сао Палмето (Serenoa repens) – 320 mg. Високото количество екстракт във всяка капсула гарантира по-бързо действие. Ефективността на продукта допълнително е усилена от иновативната фармацевтична форма Solucaps (течни капсули), която позволява цялостно и бързо усвояване на съставката.

Редовният прием по 1 капсула дневно спомага за:

  • намаляване на отока и възвръщане нормалния размер на простатата
  • нормализиране на уринирането

Допълнителен позитив от приема е подобрената сексуална функция.

Продуктът е практически безопасен, има отлична поносимост и е подходящ за дълговременна употреба. Наличен е в аптечната мрежа в страната и в сайта на онлайн магазин МоМо – www.momo.bg.

borola