от какво се увеличава простатата

Голяма част от мъжете в даден момент от живота се питат от какво се увеличава простатата. Тази малка жлеза с голямо значение за репродуктивното здраве и качеството на живот при господата, обхваща уретрата и обикновено е с размерите на орех. Но когато тя нарасне, започват неприятните оплаквания като чести позиви за уриниране, събуждания през нощта за посещение на тоалетната, чувство за неизпразнен пикочен мехур, слаба струя на урината и др. В следващите редове споделяме какви са причините за увеличаване на простатата и как да го предотвратите по естествен път.

От какво се увеличава простатата?

Уголемяването на простатата се нарича още доброкачествена хиперплазия на простатата (ДПХ) и обикновено засяга мъжете над 50 години. Макар и рядко, проблемът се среща и при по-младите. Размерът на жлезата нараства, когато клетките на простатната тъкан се делят бързо и това предизвиква подуване. Споменатите симптоми са резултат от притискането на уретрата от увеличената простатна жлеза.

Интересен факт е, че уголемяване на простатната жлеза не се наблюдава при мъже, чиито тестиси са отстранени преди пубертета. Това кара много изследователи да смятат, че стареенето и промените в нивата на мъжките полови хормони с напредване на възрастта са основните причини за доброкачествена хиперплазия на простатата. Друга предпоставка за увеличаване на жлезата е наследствената обремененост. Данните сочат, че състоянието се среща по-често при мъже, които имат близък роднина (баща, дядо, брат) с уголемена простата. Не на последно място някои вредни навици повишават риска от нарастване на простатната тъкан. Такива са небалансираната диета, заседналият начин на живот, злоупотребата с алкохол и тютюнопушенето.

Полезни съвети за профилактика на мъжкото здраве

Добрата новина е, че едни от най-ефективните методи за превенция на ДПХ са напълно натурални. Препоръките включват:

  • Редовна двигателна активност
  • Избягване на стреса
  • Прием на природни средства

Редица проучвания свързват практикуването на умерена до интензивна физическа активност с по-нисък риск и облекчаване на симптомите при уголемена простата. Упражненията също така са неизменна част от всеки здравословен режим за отслабване, а наднорменото тегло е рисков фактор за ДПХ.

Тревожността също е определяна като фактор, който вреди на простатното здраве. Счита се, че при стресова ситуация някои мъже стягат неволно тазовата мускулатура, което предизвиква проблеми с тазовото дъно и увеличава риска от простатит.
Също така някои природни средства са с доказан благоприятен ефект при уголемяване на простатната жлеза. Такива са ликопенът, който се съдържа в доматите, зеленият чай и плодовете на американската палма джудже Сао Палмето.

Оптимални количества висококачествен пречистен екстракт от плодовете на Сао Палмето ще откриете в…

Простабор Форте/Prostabor® Forte – изцяло природен продукт, който се грижи за здравето на простатата. Активната съставка е под формата на мастноразтворими течни капсули (Solucaps), които подобряват усвояването и ефективността. При редовен прием продуктът потиска растежа на простатната тъкан, намалява размера на жлезата и облекчава инфламацията и оттока. Резултатът е овладяване на неприятните уринарни оплаквания в дългосрочен план. Безспорно предимство на продукта е, че повлиява благоприятно и сексуалната функция, за разлика от повечето синтетични медикаменти. Продуктът е напълно безопасен, като оптимални резултати се наблюдават при дълговременна употреба.

borola