домати простата

Екстрактът от червени домати (ликопен) би могъл да помага при увеличена простата (доброкачествена простатна хиперплазия). Това съобщава Центъра за научни изследвания и напреднали проучвания (Cinvestav) на Националния политехнически институт (IPN) в Мексико, позовавайки се на изследване на мексикански учени.

Домати и нараснала простата в положителна връзка според лабораторните резултати

Откритието идва след тримесечен експеримент върху плъхове с индуцирана доброкачествена хиперплазия на простатата. Прилагането на екстракта от червени домати води до намаляване на възпалението и потискане растежа на жлезата при гризачите. „Наблюдава се и способност за активиране клетъчната регенерация на простатата, намаляване маркерите на оксидативен стрес и нормализиране на кръвното налягане“. Това се казва в изявлението на Центъра за научни изследвания и напреднали проучвания.

Изводите, че ликопенът благоприятства здравето на простатата, не са изненадващи. Този каротиноиден пигмент, който придава червения цвят на доматите и на много други плодове и зеленчуци, има доказано антитуморно действие. Намира приложение както в лечението, така в профилактиката на простатен карцином – вторият по честота рак при мъжете след този на белия дроб. Множество проведени проучвания на учени от Харвардския университет в гр. Кеймбридж, САЩ, сочат, че:

  • рискът от злокачествено образувание на простатата е по-нисък при мъжете, които редовно консумират пресни домати, доматена салца или доматен сок

Изследователите отдават антитуморния ефект на ликопена на факта, че той се бори с токсините, които увреждат клетъчното ДНК

От Центъра за научни изследвания и напреднали проучвания подчертават, че докладваните от тях ползи за простатата са налице:

  • само при прилагане на висококачествен стандартизиран екстракт от червени домати

„Приемът на големи количества пресни червени домати и производни от тях продукти няма да има същия ефект като този на ликопена“, категорични са експертите. В заключение те допълват, че следващата стъпка е да се види дали резултатите ще се повторят при хора.

Докато излезе становището на учените по отношение на екстракта от домати при увеличена простата сред мъжете, ще мине време…

Пациентите с доброкачествена хиперплазия не могат да чакат. От „Борола“ ООД, компания лидер в сферата на здравеопазването у нас, предлагат като решение на проблема Простабор Форте/Prostabor® Forte. Това е изцяло природен продукт, който подкрепя нормалната функция на простатата и пикочо-пoловата система. Благоприятното му влияние при увеличена простатна жлеза се дължи на висококачествен стандартизиран екстракт от Сао Палмето (Serenoa repens) – 320 mg. Редица клинични проучвания доказват ефективността на активната съставка при уголемена простата. Установено е, че приемът на 1 капсула дневно от продукта води до подчертано и трайно подобрение при над 50% от пациентите. За постигане на оптимални резултати се препоръчва дълговременна употреба. Няма данни за нежелани ефекти и странични реакции. Има положителен ефект върху сексуалната функция.

borola