Простата хранене

Добри новини за мъжете с уголемена простатаначинът на хранене може да повлияе благоприятно на проблема! Оказва се, че диета, богата на определени витамини и минерали, може да поддържа простатата ви здрава и да намали риска от развитие на доброкачествена хиперплазия на простатата (ДХП). В следващите редове споделяме кои продукти заслужават присъствие в менюто на всеки мъж над 50 години.

За здрава простата включете в режима на хранене продукти, богати на цинк

Основна роля за нормалното функциониране на простатата има именно цинкът. В тази жлеза той се съдържа в по-високи концентрации, отколкото където и да е другаде в мъжкото тяло. Освен, че е важна съставна част на семенната течност, цинкът има антиоксидантни и антимикробни функции, с които осигурява защитата на простатата от възпаления и инфекции. Оказва се, че мъжете, които страдат от доброкачествено уголемяване на простатната жлеза или злокачествено заболяване на простатата имат по-ниски нива на цинк в тялото си, като при някои спадът на този минерал е до 75%. Затова е изключително важно да приемате храни, богати на цинк. Такива са семената, особено сусам и тиквено семе, орехи, бадем, месо и млечни продукти.

Плодове и зеленчуци

Зеленолистните зеленчуци са богати на антиоксиданти, което ги прави задължителен компонент в менюто за здрава простата. Лукът и чесънът се използват в народната медицина за борба с инфекции и подсилване на имунитета. Това ги прави подходящи при възпалително заболяване на простатата. Цитрусовите плодове пък съдържат оптимални количества витамин С. Според проучване мъжете, които доставят на организма си високи количества от него са по-малко застрашени от развитие на ДХП. Освен споменатите плодове, може да си набавите оптимални количества от този витамин, ако добавите чушки в диетата си. Оказва се че една сурова чушка ще ви осигури дневния прием на витамин С.

Домат – включете го при хранене за здрава простата

Съставката, която прави доматите пръв приятел на здравата простата е ликопенът. Това е яркият каротеноид, който придава червения цвят на растението. Приемът му се свързва с редица ползи за мъжкото здраве. Учените откриват, че ликопенът помага за понижаване на простатно-специфичен антиген, свързан с възпаление на простатата, прогресия на ДХП и злокачествено заболяване на жлезата. За да подобрите усвояването на ликопен, приемайте заедно с полезни мазнини като авокадо, ядки или зехтин. Авокадото е богато на бета-ситостерол, който се смята, че намалява симптомите при доброкачествена хиперплазия на простатата, като подобрява пикочния поток и честотата на уриниране.

Към правилната диета добавете прием на изцяло природен продукт, който се грижи за здравето на жлезата

Уролозите у нас препоръчват прием на изцяло природен продукт за овладяване и профилактика на хиперплазия на простатата. Простабор Форте/Prostabor® Forte дължи мощното си действие на чистия екстракт от Сао Палмето, който се съдържа във всяка течна капсула. Активната съставка съдейства за намаляване размера на уголемената простатна жлеза, овладява възпалението, отока и произлизащите уринарни смущения. Влияе положително върху сексуалната функция. Продуктът се счита за високо ефективна алтернатива на синтетичните средства срещу уголемена простата, без да проявява техните странични ефекти. Има много добра поносимост и може да се приема продължително време.

borola