акупунктура простатит

Страдащите от хроничен простатит (инфекция на простатата с продължителност над 3 месеца) могат да подобрят състоянието си чрез акупунктура (иглотерапия). Заключението е на китайски учени. Резултатите от проведеното от тях изследване са публикувани в сп. Annals of Internal Medicine в броя от месец август 2021 г.

Акупунктура и ползите ѝ при хроничен простатит

Проучването, продължило 8 седмици, е проведено сред 440 мъже с продължителен простатит на възраст от 18 до 50 години. Участниците са разделени на две групи. Тези от първата група получават 20 сеанса класическа акупунктура, а тези от втората – 20 сеанса, наподобяващи традиционната китайска процедура.

Сравнителният анализ на резултатите показва, че:

  • над 60% от пациентите, получили класическа акупунктура, чувстват подобрение на състоянието
  • едва 37% от доброволците с мнима акупунктура имат известно облекчение на дискомфорта и паренето при уриниране

От изследването става ясно още, че ползите от класическата акупунктура са дългосрочни – запазват се до 6 месеца след процедурата. „Все още не е ясно защо акупунктурата оказва продължителен ефект върху симптомите на хроничен простатит. Тепърва ни предстои да изясним този въпрос“, съобщава главният автор на проучването д-р Жишун Лиу от отделението по Акупунктура в болница „Гуанмън“ в Пекин.

Резултатите от изследването не са изненадващи за д-р Джовани Еспиноса

Той е асистент по урология в Медицинския факултет на Нюйорксия университет (NYU) в САЩ. В практиката си на лекар на натуропат Еспиноса използва акупунктурата като част от холистичния подход за лечение на хроничен простатит. За да установи контрол над състоянието на пациенти с хронична инфекция на простатната жлеза, той поставя иглите в области като:

  • долната част на гърба
  • седалищните мускули

„Изследването на китайските учени потвърждава това, което знам. Нужен е цялостен подход за успешно лечение на хроничен простатит“, казва д-р Еспиноса. По думите му ефектът е още по-добър, когато акупунктурата се комбинира с:

  • техники за дълбоко дишане
  • контролирано свиване и отпускане на мускулите на тазовото дъно

Освен с акупунктура състоянието на пациенти с хроничен простатит може да се подобри и с…

Простабор Форте/Prostabor® Forte течни капсули – чист продукт от природата за нормална функция на простатата и пикочо-пoловата система. Активна съставка е добре познатият екстракт от плодове на Сао Палмето (Serenoa repens) – 320 mg. Той е стандартизиран с цел осигуряване на чистота и ефективност на всяка капсула.

Ефектът на продукта е научно доказан. Има данни, че действието му е съизмеримо с това на синтетичните лекарства за простата. Над 50% от пациентите съобщават за трайно подобрение на състоянието.

Продуктът е с висок профил на безопасност. Не предизвиква нежелани реакции. Има отлична поносимост и е подходящ за продължителен прием. Дозировката е удобна – по 1 течна капсула веднъж дневно. Това улеснява придържането към терапията и е предпоставка за добри резултати. Наличен е в аптечната мрежа в страната и в сайта на онлйан магазин МоМо – www.momo.bg.

borola