лекарства увеличена простата

Мъже с увеличена простата (доброкачествена простатна хиперплазия, ДПХ) показват значително подобрение, след като са лекувани с комбинация от лекарства. Това съобщават американски учени в статия, публикувана в New England Journal of Medicine (седмично медицинско списание, публикувано от Медицинското дружество в Масачузетс). Според главния автор на изследването д-р Джон Макконъл лечението предлага надежда за подобряване качеството на живот на пациентите и предотвратяване на оперативна намеса. Последното е особено важно, тъй като опитът показва, че всеки четвърти мъж със симптоми на ДПХ обикновено се нуждае от операция около три години след поставяне на диагнозата.

Повече за проучването, което установява, че комбинация от две лекарства дава надежда за лечение на увеличена простата

В продължение на четири години учените проследяват състоянието на 2047 мъже с уголемена простата от двадесет медицински центрове в САЩ. Доброволците са разделени на 4 групи – първата приема финастерид, втората – доксазозин, третата – комбинация от финастерид и доксазозин, четвъртата – плацебо. На всеки три месеца изследователите проверяват как се развиват симптомите и какво е нивото на уринарния поток. Следят за възможните странични ефекти на лекарствата. Веднъж годишно извършват дигитално ректално изследване (ДРИ), изследват урината и нивата на простатно-специфичен антиген (ПСА/PSA) в кръвта. Тук отваряме скоба, за да уточним, че ПСА е белтък, произвеждан от клетките на простатната жлеза. Завишените му стойности са свързани с увреждане на простатата.

А сега да се върнем на изследването

Данните от сравнителния анализ показват, че най-добре се е повлияло състоянието на мъжете, приемали комбинация от финастерид и доксазозин. „Очаквахме, че коктейлът от финастерид и доксазозин ще е по-ефективен от всяко едно лекарство поотделно. Не мислехме обаче, че можем да постигнем толкова добри резултати. Лечението забави прогресията на състоянието, облекчи оплакванията и подобри уринарния поток при 66% от мъжете. За сравнение това се случи само при 25% от мъжете, приемали финастерид“, казва д-р Макконъл.

Природна алтернатива на посочените лекарства при увеличена простата

Изцяло природният продукт Простабор Форте / Prostabor® Forte, предлаган на нашия пазар от компания „Борола“ е с ефективност подобна на посочените синтетични лекарства. Установено е, че приемът му води до подчертано и трайно подобрение при над 50% от мъжете с ДПХ. Благотворното му действие върху функцията и структурата на простатата, и върху пикочо-половата система се дължи на активната съставка Сао Палмето (Serenoa repens). Тя е в оптимално количество (320 mg) и е максимално пречистена. Ефективността на съставката е усилена от иновативната течна форма (Solucaps), която гарантира по-бързо и цялостно усвояване.

Продуктът е безопасен, има отлична поносимост и е подходящ за продължителен прием. Предлага се в аптеките в страната. Може да се поръча онлайн от сайта на електронен магазин МоМо – www.momo.bg.

borola