операция на простата

Ако ви предстои операция на простата, има някои неща, които е добре да знаете. Продължавайте да четете, за да се запознаете с информация за манипулацията и с природния начин за свеждане до минимум на основните следоперативни рискове.

Видове операция на простата

Според тежестта на симптомите лекарят назначава някоя от следните интервенции:

Трансуретрална резекция на простатата (ТУРП)

Това е една от най-честите интервенции в областта на урологията. Манипулацията е безкръвна. Допринася за бързо облекчаване на симптомите и помага при затруднено уриниране. Състои се в отстраняване на увеличената простата през пикочния канал (уретрата). Рязането на простата на малки парченца се извършва с помощта на бримка и високочестотен електрически ток. Операцията завършва с поставяне на катетър, който се носи известно време, и промиване на пикочния мехур, за да се предотврати образуването на кръвен съсирек.

Трансуретрална инцизия на простатата (ТУИП)

Манипулацията се прилага при пациенти с умерени до тежки симптоми и размер на простатата между 30-40 ml. За да се преодолее „запушването“ на уретрата, чрез ендоскопска апаратура се правят един или няколко разрези (инцизии) на простатата и мехурната шийка. Уретрата се разширява и уринирането се улеснява.

Отворена операция (аденомектомия)

Този метод се прилага все по-рядко и само при строги индикации. Обикновено се назначава на пациенти с тежка симптоматика и големи камъни в пикочния мехур. Осъществява се чрез направата на разрез в долната част на корема. Кръвозагубата е умерена, следоперативният период – продължителен, а рискът от усложнения – висок.

Лазерна операция

Това е най-съвременният и щадящ метод за лечение на увеличена простата. При него посредством лазер се изпарява простатната тъкан. Болничният престой и катеризацията са сведени до минимум. Прилага се успешно както при пациенти с тежка симптоматика, така и при такива с придружаващи заболявания. Крие рискове макар и минимални.

Най-срещаните следоперативни усложнения при операция на простата

Всяка една от посочените интервенции крие риск от усложнения като:

  • задържане на урина
  • инфекция на пикочните пътища
  • трудно уриниране
  • временна нужда от често и неотложно уриниране
  • кървене и образуване на съсиреци

Природният начин за минимизиране на опасността от кървене при операция на простата

Видни уролози препоръчват на пациентите, на които им предстои операция на простатата, предоперативен прием на Простабор Форте/Prostabor® Forte. Благодарение на активната съставка – висококачествен стандартизиран екстракт от плодовете на Сао Палмето (Сереноа репенс) – 320 mg този продукт помага за:

Тези три условия са особено важни за предотвратяване на кръвоизлив при операция на простатната жлеза.

Продуктът е с научно доказан ефект. Установено е, че при над 50% от засегнатите мъже се наблюдава подчертано и трайно подобрение. Действието му е съизмеримо с това на синтетичните лекарства. За разлика от тях обаче, не крие риск от нежелани ефекти и странични реакции. Предлага се в иновативни течни капсули (Solucaps), които осигуряват по-бързо действие и максимална ефективност. Приема се един път на ден, което улеснява придържането към терапията. Икономически изгоден е и има положителен ефект върху сексуалната функция.

borola