медикаменти за простата

Медикаменти за простата и плешивост от мъжки тип се свързват с увеличен риск от депресия и самонараняване при по-възрастни мъже. Изводът е от проучване на канадски учени. Резултатите от работата са публикувани в онлайн изданието на сп. JAMA Internal Medicine на 20 март 2017 г.

Медикаменти за простата и техните странични психични ефекти

Обект на проучването са 5-алфа редуктазни инхибитори (5ARI). Това са лекарства, които традиционно се използват при уголемена простата (доброкачествена простатна хиперплазия). В тази група попадат и медикаменти като финастерид за мъжки тип плешивост (загуба на коса от горната част на главата).

„Пациентите и регулаторни лекарствени агенции изразяват опасения за странични ефекти върху психиката от приема на тези медикаменти“. Това коментират изследователите от Западния университет на Онтарио, Канада, ръководени от д-р Блейн Уелк.
За да разберат повече по въпроса, учените анализират данни на повече от 93 000 канадци на възраст на и над 66 години. Мъжете са започнали приема на 5ARI между 2003 и 2013 г.

При анализа на резултатите изследователите установяват, че има 88% вероятност от самонараняване през първите 18 месеца от приема на 5ARI. Опасността изчезва след този период.

Рискът от депресия се увеличава с 94% през първите 18 месеца от приема на 5ARI

Той остава висок, но в по-малка степен, след този времеви период.
Проучването не установява връзка между приема на 5ARI и риска от самоубийство.

Според учените абсолютният риск от нежелани ефекти върху психиката на пациентите остава нисък. „Резултатите ни карат да мислим, че потенциалните ползи от 5ARI надхвърлят рисковете от приема в тази възрастова популация“. Това казва в заключение д-р Уелк. Все пак той и екипът му смятат, че откритата комуникация по отношение на тези медикаменти е ключова. Ето защо приканват лекуващите лекари да предупредят пациентите за риска от депресия и самонараняване, който крият 5ARI.

Предвид потенциалните странични ефекти от приема на посочените медикаменти за простата наши специалисти препоръчват безопасна алтернатива.

Става въпрос за природния продукт Простабор Форте / Prostabor® Forte. Той е специално създаден в подкрепа на простатното здраве. Положителният му ефект се дължи на оптималното количество екстракт от плодове на Сао Палмето (Serenoa repens) – 320 mg. Активната съставка се намира в иновативни течни капсули (Solucaps) за още по-добра ефективност. Така тя се усвоява по-бързо и цялостно от организма и действието ѝ е по-силно.

Резултатът от редовен и продължителен прием е:

Продуктът се приема веднъж дневно, което улеснява придържането към терапията и го прави икономически изгоден. Наличен е в аптеките в страната и в сайта на онлайн магазин МоМо, където винаги има промоции и специални оферти.

borola