простатен специфичен антиген

Уролозите са много по-склонни от лекарите по първична помощ да назначават изследване за простатен специфичен антиген (простатно-специфичен антиген, PSA). Това установява проучване на изследователи от бостънската болница Brigham and Women’s, публикувано в онлайн изданието на сп. JAMA Internal Medicine.

Простатен специфичен антиген – важен, но често подценяван маркер за състоянието на простатата

Простатно-специфичният антиген е протеинова молекула, която се секретира единствено от простатните клетки. Той е най-често използваният маркер (но не е изцяло специфичен!) за оценка на простатен карцином. Завишените стойности при изследване на антигена са присъщи и при други състояния (аденом на простатата, остър или хроничен простатит, простатен инфаркт).

Статистиката сочи, че много по-малко мъже се подлагат на изследване на PSA, след като през 2011 г. от Работната група по превантивни услуги на САЩ (USPSTF) не препоръчват масов скрининг за простатен карцином. Впечатление прави, че спадът в изследването е по-голям при лекарите по първична медицинска помощ, отколкото при уролозите.

Данните от проучването са показателни.

Между 2010 и 2012 г. спадът в изследването на PSA е от около 36% на 16% при лекарите по първична помощ. За сравнение в същия период спадът е от близо 39% на 34% при уролозите.

Голямата разлика може да се обясни с различните възприятия на клиницистите за ползите от изследването на PSA, отбелязват учените

Възможно е причините за по-големия спад в изследването на PSA сред лекарите по първична помощ да са различни, уточняват изследователите. Например, противоречиви насоки за скрининг на простатен карцином, демографски различия и разминаване в очакванията на пациентите.

„Резултатите от проучването подчертават необходимостта от продължаване на интердисциплинарния диалог между клиницистите. Това ще предостави възможност за постигане на по-широк консенсус относно скрининга на проблеми с простатата“, казват в заключение изследователите.

Научният екип, начело с д-р Куок-Диен Тринх, използват данни от Национално проучване на амбулаторна медицинска помощ в САЩ. Целта е да се проследи и сравни честотата на изследването за PSA година преди и година след препоръките на Работната група по превантивни услуги на САЩ.

Проучването включва данни за близо 1200 профилактични прегледи на мъже от 50 до 74 години, които не са с простатен карцином или друго заболяване. 1100 от прегледите са при лекари по първична помощ, а останалите 100 – при уролог.

Експертите у нас съветват мъжете над 50 години да изследват нивата на простатен специфичен антиген поне веднъж годишно

Ако се установят повишени стойности и причината за това е простатит или доброкачествено увеличена простата, насреща е Простабор Форте / Prostabor® Forte. Това е изцяло природен продукт в подкрепа на нормалната функция на простатата и пикочо-пoловата система. Безпощаден е към простатните проблеми и щадящ към организма. В основата на действието му е екстрактът от Сао Пламето (Serenoa repens) – 320 мг. Активната съставка намалява възпалението и отока, а оттам размерите на простатата и дискомфорта. Допълнително преимущество е, че влияе благоприятно на сексуалната функция.

Продуктът е напълно безопасен и има отлична поносимост. Подходящ за дълговременна употреба. Благодарение на иновативните течни капсули (Solucaps) се усвоява бързо и цялостно от организма. Приема се веднъж дневно, което улеснява придържането към терапията и го прави икономически изгоден.

borola