състоянието на простатата

Състоянието на простатата е един от основните проблеми, които предизвикват загриженост при мъжете, когато навлязат в зряла възраст. Симптомите на възпалена или уголемена простата са сред най-честите причини за лекарска консултация при господата след 40-годишна възраст. Простатата е малка жлеза с размерите на орех, разположена под пикочния мехур, която отговаря за производството на семенна течност. След 35 до 40-годишна възраст размерът на простатата започва да расте. Въпреки че това е част от естествените процеси, настъпващи с възрастта и често остава незабелязан, мъжете трябва да му обърнат внимание. Простатата расте с възрастта, тъй като има хормонални промени в тялото, свързани с тестостерона и кръвообращението в областта на таза. Ако не се контролира, уголемената простата може да причини здравословни проблеми като възпаления, инфекции и злокачествени заболявания на жлезата.

Какво знаем за уголемената простата?

Уголемената простата, наричана още доброкачествена хиперплазия на простатата, е разпространено състояние, което се появява с годините. Преди се говореше, че е нормално да започне след 50-годишна възраст, но през последните години се проявява при все по-млади мъже. Уголемяването на жлезата е част от хормонален процес, който е свързан със стареенето и андропаузата – период, при който мъжете имат прогресивно намаляване в нивата на тестостерон. Симптомите, които подсказват, че простатата е уголемена включват чести позиви за уриниране, включително през нощта, прекъснато уриниране, слаба струя на урината и непълно изпразване на пикочния мехур.

Как да процедираме при съмнение за уголемена простата?

При откриване на тези симптоми трябва да се направи консултация с уролог. Целта е да се изключи развитието на злокачествено заболяване или необходимостта от хирургична намеса. Силно препоръчително е след 50-годишна възраст всички мъже да преминат профилактичен преглед на простатата. Това включва кръвни тестове и ректален преглед на простатата, за да се провери, наличието на възли. За пациентите с фамилна анамнеза за злокачествено заболяване на жлезата, профилактичните прегледи са задължителни, тъй като често болестта проявява симптоми чак в напреднал стадий.
Препоръките за профилактика на заболявания на простатата, към които си струва да се придържат мъжете над 50 включват хапването на повече пресни плодове и зеленчуци, намаляване приема на сол, ограничаване на стреса в ежедневието и включването на повече физическа активност.

Природната тайна за здрава простата

Към профилактичните прегледи и препоръките за здрава простата мъжете могат да добавят прием на Простабор Форте / Prostabor® Forte. Натуралното средство понижава отока и възпалението на жлезата и подобрява функцията й. Мощното му действие се постига благодарение на оптималното количество високопречистен екстракт от Сао Палмето (Сереноа репенс) във всяка капсула – 320 mg. Иновативната фармацевтична форма – Solucaps (течни капсули) подсилва този благоприятен ефект като осигурява бързо и цялостно усвояване на активната съставка от организма. Безспорно предимство на продукта е, че подобрява сексуалната функция при мъжете, за разлика от повечето синтетични средства, които я потискат. Дозира се по 1 капсула дневно. Терапията е удобна и икономически изгодна. Няма данни за противопоказания и нежелани ефекти дори при продължителен прием.

borola