често нощно уриниране

Много хора (предимно мъже с увеличена простата) страдат от често нощно уриниране (ноктурия). Средство под формата на назален спрей обаче дава нова надежда за справяне с проблема. Окуражителните резултати са от изследване на американски изследователи. Данните са представени по време на среща на Американската урологична асоциация (AUA) в Сан Диего, Калифорния. Проучването е финансирано от производителя на спрея – американската фармацевтична компания Serenity Pharmaceuticals.

Назален спрей срещу често нощно уриниране – има потенциал

„Ноктурията е широко разпространено оплакване при пациенти над 50-годишна възраст. Нощните ставания до тоалетна зачестяват с напредване на годините. Последиците от това са сериозни – от нарушаване на съня, през намалена трудоспособност, до нараняване от падане. Освен уголемена простата обичайни причини за ноктурия са проблеми с пикочния мехур, лошо кръвообращение и затлъстяване“. Думите са на главния автор на изследването д-р Джес Каминецки, клиничен асистент в медицински център „Лангон“ към Нюйоркския университет.

Назалният спрей, наречен SER-120, съдържа дезмопресин. Това е синтетичен аналог на естествения хипофизен хормон вазопресин, който предотвратява загубата на вода от организма чрез намаляване на отделяната урина.

Според резултатите от изследването SER-120 забавя производството на урина с 4 до 6 часа нощем. Ефектът изчезва на сутринта, когато пациентите се разсънят и започнат да приемат течности.

Дезмопресинът се използва за лечение на нощно напикаване при деца на и над 6 години.

Изследователите тестват дезмопресин сред възрастни (близо 1400 мъже и жени на и над 50 години) с анамнеза за ноктурия

Участниците са разпределени на случаен принцип в 2 групи. В продължение на 3 месеца едните използват назалния спрей с дезмопресин, другите – плацебо спрей за нос. По време на проучването пациентите водят дневник за уриниране и попълват въпросник за качеството на живот.

При анализа на данните изследователите установяват, че при хората, използвали назалния спрей с дезмопресин, нощните ставания до тоалетната намаляват. Средно пациентите съобщават за поне два позива за уриниране по-малко нощем. Освен това изследваните лица са се събуждали по-рядко нощем. Позивите за уриниране не са прекъсвали съня на някои участници в продължение на над 4 часа. В резултат на всичко това общото качество на живот на пациентите се е повишило.

Въпреки обещаващите резултати, учените имат известни притеснения относно това, че назалният спрей с дезмопресин може да доведе до понижаване на натрия в кръвта на по-възрастните хора.

Работещо природно средство срещу често нощно уриниране при мъжете с простатни проблеми

Простабор Форте / Prostabor® Forte е изцяло природен продукт, който може да помогне за контрола на честото нощно уриниране. Той е с клинично доказан ефект при оплаквания, свързани с уголемена простата. Установено е, че ефективността му е съизмерима с тази на синтетичните лекарства, като при над 50% от мъжете се наблюдава подчертано и трайно подобрение.

Мощното действие на продукта се дължи на активната съставка Сао Палмето (Сереноа репенс) – 320 mg. Тя потиска разрастването на простатната тъкан и допринася за облекчаване на мъчителните симптоми като ноктурия.

Продуктът се предлага под формата на иновативните течни капсули (Solucaps), които осигуряват по-бързо и цялостно усвояване на активното вещество, а оттам и по-мощен ефект. Няма данни за нежелани ефекти и странични реакции. Има отлична поносимост и благоприятства сексуалната функция.

borola