хронично възпаление на простата

Учени предполагат, че има корелационна зависимост между наличието на хронично възпаление на простата (хроничен простатит) и риска от простатен карцином. Конкретна причинно-следствена връзка не е установена. Така че не може да се твърди със сигурност дали хроничното простатно възпаление е причина за злокачествено новообразувание на простатата.

Проучването е проведено в комплексния онкологичен център The Sidney Kimmel (SKCCC) към университета „Джон Хопкинс“ (JHU) в Балтимор, Мериленд, САЩ. Резултатите са публикувани в сп. Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention.

Хронично възпаление на простата – резултати от проучването

Участници в изследването са общо 400 мъже – 191 с простатен карцином и 209 без карцином. За целите на проучването те са подложени на биопсия на простатата.

При анализа на резултатите учените установяват нещо много любопитно.

Оказва се, че 86% от мъжете с простатен карцином са с поне един биопсичен модел с признаци на възпаление. За сравнение, при мъжете без карцином процентът по този показател е 78 на сто. Разликата е статистически значима и е индикатор за различие между двете групи. Въз основа на данните изследователите стигат до следния извод:

  • мъжете с поне един биопсичен модел с признаци на възпаление са в 1,78 пъти по-висок риск от развитие на простатен карцином

Опасността от развитие на агресивен рак на простата (Gleason 7-10) при тези мъже е 2,24 пъти по-голяма.
Сравнението е на базата на мъжете без биопсичен модел с признаци на възпаление.

Още подробности за научното изследване

Изследователите уточняват, че хроничният простатит е бил без следи от инфекция и мъжете изобщо не са подозирали за наличието му. Това е фактор, който затруднява диагностицирането на рака на простатата при подобни пациенти.

„Ако се потвърди възможната връзка между хроничния простатит и карцинома на простатата, ще е нужно разработването на нови стратегии за борба срещу простатното възпаление“, посочват учените.

Хронично възпаление на простата – природата има решение

Простабор Форте / Prostabor® Forte е изцяло природен продукт за нормална функция на простатата и пикочо-пoловата система. Той съдейства за подобряване състоянието на пациенти с хроничен простатит. Бори хроничното възпаление в простатата и така предотвратява произтичащите от него негативни последствия за здравето.

Активна съставка е добре познатият екстракт от плодове на Сао Палмето (Serenoa repens) 320 mg. Екстрактът е стандартизиран, което е гаранция за чистотата и ефективността на всяка капсула.

Продуктът е с научно доказан ефект. Има данни, че действието му е съизмеримо с това на синтетичните лекарства за простата. Над 50% от пациентите съобщават за трайно подобрение на състоянието.

Поносимостта е отлична дори при продължителна употреба. Няма данни за нежелани ефекти.

Продуктът се предлага в аптеките. Може да бъде поръчан и онлайн от сайта на електронен магазин МоМо – www.momo.bg.

borola