лекарства простата

Широко използвани лекарства за уголемена простата могат да навредят на мъжкото здраве. Това установява проучване на американски учени от 2017 г.

Става въпрос за лекарства за нараснала простата с активно вещество дутастерид, които принадлежат към групата на 5-алфа редуктазните инхибитори

Според проучването те са опасни за здравето, тъй като използването им се свързва с диабет тип 2, сърдечни проблеми и инсулт.

„Резултатите от нашето малко проучване дават основание да смятаме, че приемът на тези лекарства оказва неблагоприятно въздействие върху метаболитната функция.“ Това казва д-р Абдулмагед Трейш, професор по урология във факултета по медицина на Бостънския университет в САЩ.
За да достигнат до извода, д-р Трейш и неговият екип анализират данните на 460 мъже с нараснала простата. Всички те са се лекували при един и същ уролог в Германия. Половината пациенти приемат лекарства с активно вещество дутастерид, а другата половина – такива с активно вещество тамсулозин.

Дутастерид, както вече споменахме, принадлежи към група от лекарства, наречени инхибитори на 5-алфа редуктазата. Те възпрепятстват ензима 5-алфа-редуктаза да превръща хормона тестостерон в дихидротестостерон. В резултат увеличената жлеза може да спадне с 20% и страданието да се облекчи.

Тамсулозин, на свой ред, принадлежи към група лекарства, наречени алфа-блокери

Те отпускат гладката мускулатура на кръвоносните съдове, простатната жлеза и шийката на пикочния мехур.

Учените проследяват пациентите за период от 36 до 42 месеца. В хода на терапията им правят кръвни тестове, оценяват размера и функцията на простатата. Анализът на данните показва, че продължителният прием на лекарства с активно вещество дутастерид е свързан с:

  • повишаване на кръвната захар
  • увеличаване на „лошия“ LDL холестерол

За сравнение при приема на лекарства с активно вещество тамсулозин:

  • не е наблюдавано покачване на кръвната захар
  • има леко повишаване на лошия LDL, но и на добрия HDL холестерол

„Бих предписал на пациент с уголемена простата лекарства с активно вещество тамсулозин, а не такива с дутастерид.“ Заключава д-р Трейш, позовавайки се на изводите от проучването.

Безопасна природна алтернатива на широко използваните лекарства при увеличена простата

Едни от най-добрите уролози и специалисти по мъжко здраве у нас препоръчват Простабор Форте/Prostabor® Forte като средство на първи избор при уголемена простата. Ефективността на този изцяло природен продукт е съизмерима с тази на лекарствени продукти при проблеми с простатата. Странични ефекти и нежелани реакции обаче липсват.

Благодарение на оптималното количество висококачествен стандартизиран екстракт от плодовете на Сао Палмето (Сереноа репенс) 320 mg продуктът:

  • потиска разрастването на простатната тъкан
  • намалява възпалението и отока
  • подобрява уринирането
  • оказва благотворно влияние върху сексуалната функция

Продуктът има отлична поносимост и е подходящ за продължителна употреба. Приема се само веднъж дневно, което улеснява придържането към терапията. Иновативните течни капсули (Solucaps), в които се предлага осигуряват цялостно и бързо усвояване, а оттам и по-мощен ефект.

borola