простата стрес

Не е учудващ фактът, че проявите на уголемена простата създават ежедневен стрес на мъжете. Но може ли и стресът да се окаже виновен за влошаване на симптомите? Науката открива потенциална връзка.

Стрес и по-тежки симптоми на уголемена простата

За да установят дали физиологичните прояви на психологически стрес отговарят на симптомите на доброкачествено уголемяване на простатата, учени провеждат тест. Той включвал 83-ма участници, които трябвало да подготвят реч и да я произнесат пред камера. За измерване на показателите за стрес, по време на теста учените наблюдавали кръвното налягане и хормоните на стреса на доброволците.

Мъжете, чието диастолично кръвно налягане било най-реактивно на стрес, съобщават и за най-тежки симптоми на простатна хиперплазия. Те, също така, задържали и най-голямо количество урина след уриниране. Високите нива на синтезирани хормони в резултат на стрес, също се свързват с по-голяма изява на симптомите на уголемена простата.

Връзка между стреса, хормоните и проявите на простатна хиперплазия

Две големи проучвания по темата показват корелация между човешкия ум, простатата и синтезираните хормони. Хипоталамусът е частта от мозъка, която контролира главната жлеза на еднокринната система – хипофизата. Тя регулира производството на множество хормони, включително мъжкия полов хормон тестостерон. Той се превръща в дихидротестостерон под влияние на ензима 5-алфа редуктаза, който се намира в клетките на простатата. Тестостеронът и дихидротестостеронът могат да насърчат растежа на простатната жлеза. Ето защо дългосрочни промени в хипоталамо-хипофизарно-тестикуларната връзка могат да доведат до разрастване на простатата.

Друга възможна връзка включва симпатиковата нервна система. Стресът предизвиква освобождаване на адреналин. Простатата и шийката на пикочния мехур имат алфа рецептори. Те реагират на адреналина чрез стимулиране на гладкомускулните клетки в простатата и пикочния мехур. Когато под влияние на стресовия хормон мускулните клетки се свиват, стесняват уретрата, забавят потока на урината и възпрепятстват изпразването на пикочния мехур.

Достатъчно ли е овладяването на стреса за облекчаване на симптомите на уголемена простата?

Стресът може да провокира утежняване на симптомите на уголемена простата. За това специалистите съветват мъжете с простатна хиперплазия да контролират стреса в ежедневието си чрез подходящи практики. Само овладяването на стреса обаче, не е достатъчно, за да се постигне пълно облекчаване на проблемите с простатата. Тогава на помощ идва Простабор Форте/Prostabor® Forte.

Продуктът представлява природна и безопасна алтернатива на синтетичните медикаменти за терапия на уголемена простата. Съдържа висококачествен стандартизиран екстракт от плодовете на Сао Палмето (Сереноа репенс) във високо количество – 320 mg. Активната съставка е всепризнато средство за облекчаване на симптомите на уголемена простата, потискане на растежа и намаляване размера на жлезата. Подобрява уринирането, премахва чувството за непълно уриниране, овладява ноктурията, облекчава отока, възпалението и иритацията на пикочния мехур. По този начин повлиява положително не само физическото, а и психологическото състояние на засегнатите мъже.

Продуктът е с висок профил на безопасност и поносимост. Подходящ е за продължителен прием.

borola