хроничен простатит

Хроничен простатит е възпаление на простатната жлеза, което започва постепенно и продължава повече от няколко седмици. Научете всичко необходимо за състоянието и способите за лечението му в следващите редове.

Видове хроничен простатит

 • Хроничен бактериален простатит

Хроничният бактериален простатит е вид инфекциозен простатит. Представлява възпаление на простатата, причинено от бактериална инфекция. Мъжете с персистиращ бактериален простатит обикновено са страдали от рецидивиращи уринарни инфекции. Хроничният простатит често е в резултат на същите бактерии, причиняващи уринарните инфекции. Може да засегне мъже от всички възрасти, като от него най-вече страдат млади мъже и такива на средна възраст. Не е полово-предавана болест.

 • Хроничен небактериален простатит или Синдром на хронична тазова болка

Този вид хроничен простатит се характеризира с постоянен дискомфорт или болка в долната част на таза, главно около основата на пениса и ануса. Причините за този специфичен тип хроничен простатит не са напълно изяснени. Диагноза се поставя при изпитване на болка в продължение на 3 месеца през последните 6 месеца.

Симптоми на хроничния простатит

Простатит причинява подуване на простатата. Тъй като жлезата обгражда уретрата, увеличаването на размера ѝ може да предизвика болка, проблеми с уринирането и други неразположения. Тези оплаквания могат да повлияят ежедневието и да нарушат качеството на полов живот на засегнатите.

Към типичните симптоми на хроничен простатит спадат:

 • затруднено уриниране
 • парене по време и след уриниране
 • изтичане на урина след приключване на уринирането
 • необходимост от често уриниране
 • усещане за непълно изпразване на пикочния мехур
 • болка в областта над пениса, под скротума и около ректума
 • болка по време и след еякулация

Лечение на състоянието и прогнози

Обикновено за лечението на хроничен простатит се използват антибиотици. Но в много случаи, антибиотичното лечение не дава желаните резултати. Тогава на засегнатите мъже може да се назначат алтернативни терапии с алфа-блокери и/или болкоуспокояващи медикаменти.
Препоръчват се още промени в начина на живот, като спорт и преустановяване на кофеина и алкохола за облекчаване на състоянието.

Според Harvard Health, хроничният простатит може да продължи със седмици и дори месеци преди да бъде диагностициран. Някои случаи реагират много добре на поставеното лечение и симптомите биват повлияни в кратък период от време. В други случаи, симптомите персистират седмици или месеци, като могат да се появяват и отшумяват през годините.

Ефективен природен способ за усилване на ефекта от лечението на хроничен простатит

Все повече български уролози препоръчват към лечението на простатит да се добави природно средство за повишаване на ефекта от терапията. Препоръчва се това средство да бъде Простабор Форте/Prostabor® Forte.

Продуктът съдържа най-високо количество висококачествен стандартизиран екстракт от Сао Палмето – 320 mg. Природното вещество е изключително мощно средство за подпомагане на функциите на простатата и пикочо-половата система. Редовният му прием допринася за:

 • овладяване на възпалението и отока, и намаляване размера на простатната жлеза
 • улесняване на уринирането
 • облекчаване на иритативните симптоми на простатит
 • оказване на положително въздействие върху сексуалната функция

Силата на продукта е съизмерима с тази на конвенционалните медикаменти. Средството може да се използва за продължителна терапия. Усвоява се бързо и пълно от организма, като не проявява странични ефекти.

borola